GLAS ZA GEJ PAROVE ZATVORIO IM VRATA CRKVE: Pripadnici grčkih partija PASOK i Siriza više nisu dobrodošli u Krfsku eparhiju

Zvonko Šimunec Specijalno za Novosti - ATINA

08. 03. 2024. u 12:02

KRFSKA eprhija je is­ključila članove Pasoka i Sirize Dimitrisa Bjagisa i Alekosa Avlonitisa, na predlog krfskog mitro­polita Nektarija.

ГЛАС ЗА ГЕЈ ПАРОВЕ ЗАТВОРИО ИМ ВРАТА ЦРКВЕ: Припадници грчких партија ПАСОК и Сириза више нису добродошли у Крфску епархију

Foto EPA

U saop­štenju eparhije se kaže da su poslanici sa Krfa "teško duhovno i moral­no posrnuli" glasajući za Zakon o istopolnim bra­kovima.

To, praktično, znači da im se uskraćuje pravo da budu aktivni članovi Crkve. Neće im se više odavati počasti ni na zvaničnim parohijskim i verskim skupovima, u svoj­stvu članova parlamenta Grčke.

Grčki ministar za pro­svetu, sport i verska pita­nja Kirijakos Pierakakis je ocenio da je "takva odlu­ka za osudu".

- Uloge Crkve i države su različite, ali njihov odnos mora da podrazumeva soli­darnost.

Za neke odluke mo­ra se pokazati razumevanje, a duh Crkve je takav da, čak i kada se odstupa od doktri­narnih i moralnih pravi­la, svakog treba da dočeka i prigrli - smatra ministar Pierakakis.

U Pasoku su, međutim, nezadovoljni:

- Odluka krfske epar­hije je apsolutno nepri­hvatljiva, jer država ima dužnost da brani ljudska prava bez izu­zetka i da zakonodavno garantuje ravnoprav­nost svim građanima - reagovao je Pasok u sa­opštenju.

Inače, 15. februara iz­glasan je Zakon o istopol­nim brakovima sa 175 gla­sova, od 300 poslanika. Za zakon je glasalo 106 od 157 članova vladajuće konzer­vativne Nove demokratije. To znači da je zakon izgla­san zahvaljujući glasovima opozicionih partija Sirize i Pasoka.

Inače, i pobednik po­slednjih unutarpartijskih izbora i aktuelni lider Si­rize, Stefanos Kaselakis, živi u istopolnom braku sa svojim partnerom.

Prvi pravoslavci među 37 zemalja

PREMA svim anketama sprovedenim neposredno pre glasanja u parla­mentu, nešto više od polovine građana Grčke, njih 54,8 odsto, podrža­lo je inicijativu Vlade da usvoji ovaj zakon. Grčka je tako postala prva pravoslavna hrišćanska zemlja koja je među 37 država u svetu usvojila zakon o braku istopolnih parova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!