NJUJORK POSLAO VOJSKU U METRO: Nacionalna garda nema ovlašćenje da hapsi ljude (FOTO)

Novosti online

07. 03. 2024. u 22:20

STOTINE pripadnika Nacionalne garde raspoređeno je u tunelima metroa u Njujorku, kako bi se uhvatili u koštac sa porastom kriminala u tom gradu.

ЊУЈОРК ПОСЛАО ВОЈСКУ У МЕТРО: Национална гарда нема овлашћење да хапси људе (ФОТО)

FOTO: EPA

Prvi put je 750 vojnika angažovano da pomogne policiji u Njujorku u patroliranju metroom i kontroli torbi.

Keti Hočul, guvernerka Njujorka, inače iz demokrata, najavila je da će 250 državnih vojnika takođe biti poslato da pomogne.

Putnici imaju pravo da odbiju da im policija proverava torbe, ali i policajci imaju pravo da im zabrane pristup metrou zbog toga.

"Za one koji razmišljaju o tome da unesu pištolj ili nož u metro, ovo barem stvara efekat odvraćanja", rekla je Hočul, prenosi britanski "Telegraf".

Ovaj potez dolazi nakon niza nedavnih napada na putnike, uključujući i tri ubistva samo ove godine.

FOTO: EPA

 

Prošlog meseca kondukteru metroa napadač je prerezao vrat, zbog čega je ušiven sa 30 šavova.

U prvoj nedelji ovog meseca dogodila su se tri napada, uključujući i jedan zbog kojeg je tinejdžerka završila u bolnici, a muškarac star 64 godine završio je na šinama.

Nacionalna garda nema ovlašćenje da hapsi ljude, ali će pomoći policajcima koji to ovlašćenje imaju.

Raspoređivanje vojnika je deo većeg plana od pet tačaka koje je saopštila kancelarija guvernera.

"Šaljem poruku svim Njujorčanima, neću prestati da radim na tome da vas zaštitim i vratim vam duševni mir kad krenete u metro", rekla je guvernerka Hočul.

U plan je uključen i zakonski predlog da se ljudima zabrani ulazak u vozove ako su osuđeni za napad na putnika, a biće postavljene i kamere u kabine konduktera kao korak da se zaštite radnici.

FOTO: EPA

 

Dok je stopa kriminala u njujorškim podzemnim železnicama u februaru smanjena za 15 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, guvernerka Hočul kaže da ta statistika nije učinila sigurnijim.

"Reći da stvari idu na bolje ne čini da se osećate bolje. Pogotovo kada ste upravo čuli da je neko uboden u vrat ili bačen na šine metroa. Postoji i psihološki uticaj", rekla je ona.

Oko tri miliona ljudi dnevno koristi metro u Njujorku, a prema podacima uprave pre pandemije, ovaj broj je bio oko pet miliona.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave