TITO IZGUBIO ORDEN "VITEZA REPUBLIKE": Evo kako je bivši lider SFRJ ostao bez odlikovanja Italije (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

15. 03. 2024. u 07:00

PALATA predsedni­ka Republike Ita­lije saopštila je da maršal Tito nije vi­še vitez republike.

ТИТО ИЗГУБИО ОРДЕН ВИТЕЗА РЕПУБЛИКЕ: Ево како је бивши лидер СФРЈ остао без одликовања Италије (ФОТО)

Foto: Novosti arhiva

Obja­šnjenje je da "odlikovanje ističe smrću primoca", ali ovo priznanje dugo je u Italiji već predmet polemika između partija desnog centra, koje su že­lele da ga oduzmu bivšem predsedniku Jugoslavije, i levog centra, kritiča­ra tog predloga. Predsed­nička palata Kvirinale je presekla da su "odli­kovanja povezana sa živo­tom primaoca i prestaju posle njihove smrti", pa "maršal Tito nije više nosilac ’Viteza ordena velikog krsta za zasluge Republike Italije’, od­likovanja koje mu je do­deljeno 2. oktobra 1969. godine.

- Situacija je jasna u vezi sa Josipom Brozom Titom, šefom jugoslo­venskih komunista, odgo­vornim za masakr u jama­ma, a koji je bio nosilac odlikovanja od 1969, do smrti 4. maja 1980. godi­ne - ističe se.

Sada treba videti da li je ova odluka dovoljna da se stigne i do kraja poli­tičkih bitaka.

- Ova istorijska odlu­ka je bez zamerki, kako sa pravne tačke gledišta, tako i sa istorijske - pod­sećaju poslanici Demo­kratske partije (PD) le­vičarske orijentacije, na Komisiji za ustavna pi­tanja, jer Kvirinale "ni­je doneo odluku već samo citirao zakon", ostavlja­jući tu materiju istoriji, i njenoj interpretaciji, bez da se sada politički instrumentalizuje.

Foto Skrinšot RTS

Partija premijerke Đorđe Meloni Italijan­ska braća izražava za­dovoljstvo što je "raspleteno klupko", pod­sećajući na zakon prema kome počasti dodeljene za života prestaju smrću. Istovremeno, već duže vreme desničari govore o "diktaturi maršala Tita" i nečemu "ne­razdvojnom od etničkog čišćenja Italijana koji su živeli u Istri, Rijeci i Dalmaciji".

Ostaje ipak deo istorije

IMENA Tita i ostalih nalaze se i dalje na zvaničnom sajtu Predsedništva republike, gde ostaju kao istorijski doku­ment. "To je i pravedno, propšlost se ne brišee. Bilo je to neko vreme kada je Italija želela da istakne određene ličnosti. I to ne treba da se zaboravi", objašnjava se.

- Gubitkom odli­kovanja dodeljenog maršalu Titu čuva se sećanje na bolnu us­pomenu italijanskog naroda na žrtve u ja­mama i na progon - is­tiče se.

Podseća se da se odluka ne odnosi sa­mo na Tita, već i na "bivšeg rumunskog diktatora Nikolae Ča­ušeskua", nosioca is­tog odlikovanja, kao i na Mobutua Sesea Sekoa, bivšeg predsednika Za­ira. I te počasti sad su nevažeće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!