OTAC SLUŽI KAZNU ZA SINA UBICU: Porota u SAD proglasila krivim i drugog roditelja dečka koji je usmrtio četvoro đaka u školi

A. V. V.

16. 03. 2024. u 12:51

OTAC dečaka koji je 2021. ubio četvoro učenika svog odeljenja i ranio još sedmoro ljudi u srednjoj školi "Oksford" u Mičigenu, Džejms Krambli (47) proglašen je krivim za ubistvo iz nehata. Krambliju se stavlja na teret da je ignorisao mentalne probleme sina Itana (17), koji izdržava kaznu doživotnog zatvora, i čak mu kupio pištolj koji je on kasnije upotrebio da ubije drugare iz razreda. Po istim optužbama je nedavno okrivljena i njegova supruga Dženifer (45), čime su njih dvoje postali prvi roditelji u istoriji američkog pravosuđa koji će služiti kaznu zatvora za krivično delo koje je počinilo njihovo dete.

ОТАЦ СЛУЖИ КАЗНУ ЗА СИНА УБИЦУ: Порота у САД прогласила кривим и другог родитеља дечка који је усмртио четворо ђака у школи

Tanjug

Tužiteljka Karen Mekdonald izjavila je medijima da ova presuda roditeljima ne vraća njihovu decu, ali da označava trenutak odgovornosti.

- Kramblijevi su mogli da spreče ovu tragediju, uz najmanji napor. Otac nije preduzeo ni najmanje mere da obezbedi da njegov sin ne predstavlja pretnju nakon što mu je poklonio poluautomatski pištolj - rekla je ona.

Ranije ove nedelje, u završnoj reči pred porotom, tužiteljka je napad u srednjoj školi "Oksford" nazvala "preventivnim i predvidljivim", dodavši da su postupci Džejmsa Kramblija bili "retki i neviđeni". Tužioci su istakli i da Kramblijevi nisu uradili dovoljno da se pozabave pogoršanjem mentalnog zdravlja njihovog sina.

Tokom suđenja tužioci su izneli dokaze da je dečak pre tragedije zatražio mentalnu pomoć i žalio se na halucinacije, ali da ga roditelji nisu odveli kod lekara. Njegova majka Dženifer je tada izjavila da nije smatrala da njen sin ima mentalne probleme. Džejmsov branilac je tvrdio da njegov klijent nije znao da je njegovom sinu "bilo teško".

Na dan kada se desio zločin sazvan je sastanak u školi zbog Itanovih uznemirujućih crteža, ali su ga roditelji dečaka napustili pre vremena zbog odlaska na posao i odbili da odvedu dete kući. Prosvetni radnici su ga vratili u učionicu, ali nisu proverili sadržaj njegovog ranca, u kojem je bio pištolj. Samo nekoliko sati kasnije, on je izvršio stravičan zločin.

- Naša deca svakodnevno umiru u masovnim ubistvima, a mi veoma malo radimo na tome. Možemo da stavimo ljude na Mesec, da gradimo nebodere, ogromne spomenike, ali ne možemo da čuvamo našu decu u školama - zaključuje otac ubijene učenice Stiv Džulijan.

Kazna od 15 godina zatvora

POLICIJA je optužila roditelje dečaka nekoliko dana posle ubistva u školi. U početku je Džejmsu i Dženifer Krambli trebalo da se sudi zajedno, ali su tražili odvojena suđenja. Izricanje presude im je zakazano za 9. april. Za ubistvo iz nehata predviđena je kazna do 15 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)