KATASTROFA UKRAJINE NA GRANICI SA RUSIJOM: Veliki gubici za vojsku, sprečena još jedna akcija

Novosti online

16. 03. 2024. u 11:58

RUSKA vojska zaustavila je još jedan pokušaj infiltriranja ukrajinskih diverzanata iz Sumske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

КАТАСТРОФА УКРАЈИНЕ НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Велики губици за војску, спречена још једна акција

Foto Tanjug/AP

- Napadi su odbijeni i zaustavljeni pokušaji prodora na teritoriju Ruske Federacije od strane diverzantskih i izviđačkih grupa ukrajinskih militanata iz naseljenog mesta Popovka, Sumska oblast , kao i u pravcu naseljenih mesta Spodarjušino i Kozinka, Belgorodska oblast - ​​saopštilo je ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

Ruski borci su takođe napali koncentracije neprijateljskog ljudstva i opreme u ukrajinskim regionima koji se graniče sa Belgorodskom i Kurskom oblastima.

Ukrajinske oružane snage izgubile su od avijacije i artiljerijske vatre:

do 30 vojnih lica;

tri rezervoara;
dva borbena oklopna vozila;
Borbeno vozilo Vampir MLRS češke proizvodnje;
Borbeno vozilo MLRS „Grad“.

Oružane snage Ukrajine već treći dan trpe stravične gubitke u borbama na granici sa Rusijom. Napadi traju od 12. marta. Nekoliko dana pre napada ruska strana je objavila snimke uništenja jedinice koje je prebačena nedaleko od granice radi učešća u napadu. Tom prilikom je uništen i samohodni francuski sistem CAESAR balističkom raketom sistema Iskander. 

Od 12. do 15. marta bilo je više pokušaja upada na teritoriju RF i svi napadi su bili uspešno odbijeni, uz velike gubitke po OSU. 

Bitke su se vodile u mestima Nehotejevka i Grajvoron, na granici sa Rusijom nedaleko od Belgoroda. Ukrajinci su pokušali da eksploatišu helikopterski desant koji je izvršen u niskom letu blizu sela Kozinki. Rusi javljaju da je čitav desant uzet u obruč i eliminisan pre dolaska oklopnog pojačanja. U Kurskoj oblasti bilo je više pokušaja upada u selo Tjotkino ali je svaki bio neuspešan. Pri pojedinim borbama zabeleženi su herojski činovi pojedinaca. Na snimku se vidi ruski vojnik koji prilazi grupi ukrajinskih boraca, baca grantu na njih i potom se povlači.

Ruska strana navodi da su ovu avanturu Oružane snage Ukrajine platile sa svojih 550 ubijenih i preko 1000 ranjenih pripadnika. Navodi se da je uništeno do 16 tenkova, 19 borbenih vozila ( od toga čak 11 američkih vozila Bradley). Bilo da verujete ili ne zvaničnim ruskim izveštajima jasno je da OSU pretrpela katastrofalne gubitke. I sami ukrajinski izvori navode da je ruska obaveštajna služba obavestila vojsku o napadu.

Moguće je da ukrajinski ofanzivni planovi neće biti zaustavljeni ni narednih dana bez obzira na gubitke. Rusi su još danima pre napada najavili da će doći do eskalacije sračunate kako bi se postigli izvesni propagandi ciljevi i remećenje predsednički izbora u RF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)