STARE ZALIHE "LEOPARDA" IDU NA FRONT? Evropska država šalje novu turu pomoći Ukrajini

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 03. 2024. u 13:59

ŠPANIJA će Ukrajini donirati 20 tenkova "leopard 2A4", preneli su lokalni mediji. EU članica ima zalihu oko 100 vozila proizvedenih kasnih 1980-ih i nabavljenih iz nemačkih viškova 1998. godine.

СТАРЕ ЗАЛИХЕ ЛЕОПАРДА ИДУ НА ФРОНТ? Европска држава шаље нову туру помоћи Украјини

FOTO: AP/Tanjug

Prošle godine Madrid je Ukrajini poslao deset ovih tenkova nemačke proizvodnje, a nova-stara vozila biće izvučena iz skladišta u Saragosi, gde su stajala poslednjih deset godina i popravljena u fabrici u Sevilji pre slanja Kijevu, prenosi Ej-Bi-Si. Isporuka se očekuje u narednim mesecima.

Lokalni mediji procenjuju da je Španija Ukrajini poslala vojnu pomoć vrednu 133 miliona evra, od naočara za noćno osmatranje, do "leoparda".

Uz dodatnih 14 tenkova "leopard 2A4" koje su obećale Nemačka i Holandija, španska donacija bi trebalo da omogući kijevskoj 33. mehanizovanoj brigadi da popuni svoju flotu narušenu gubicima i kvarovima na bojnom polju, navodi časopis "Forbs".

Moskva je upozorila da zapadna pomoć Ukrajini neće promeniti ishod sukoba već samo produžiti isti, i ocenila da Zapad koristi Ukrajinu da bi vodio "proksi rat" protiv Rusije.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)