"UKRAJINSKA AMBASADA MOŽE DA VRBUJE ŠVEĐANE" Stokholm: Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito

Novosti online

28. 03. 2024. u 11:12

UKRAJINSKA ambasada u Stokholmu može da vrbuje Šveđane za učešće u borbenim dejstvima, jer to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavio je portparol švedskog Ministarstva spoljnih poslova Tumas Vanesk.

УКРАЈИНСКА АМБАСАДА МОЖЕ ДА ВРБУЈЕ ШВЕЂАНЕ Стокхолм: Учешће шведских држављана у одбрани Украјине није противзаконито

FOTO: Tanjug/AP

- To što Ukrajina štiti svoj teritorijalni integritet je u skladu sa međunarodnim pravom. Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito - rekao je Vanesk za Sputnjik.

Na sajtu ukrajinske ambasade u Stokholmu nalaze se informacije o takozvanoj „međunarodnoj legiji“, kojoj građani zemlje mogu da se pridruže, ali nema konkretnih informacija o zahtevima za potencijalne plaćenike, izuzev „spremnosti na poteškoće“.

Istovremeno, Švedska se nalazi među onim zemljama čije su ambasade ranije na svom sajtu postavile upozorenje svojim građanima o riziku od terorističkih napada u Moskvi. Švedska je naknadno osudila napad na „Krokus“.

Slična objava može se naći i na sajtovima drugih ukrajinskih ambasada: u Letoniji, Finskoj, Islandu, SAD, Poljskoj i Grčkoj. Detaljnije informacije dostupne su na stranicama ambasada u Francuskoj, Belgiji, Danskoj i Litvaniji.

Na primer, ukrajinska ambasada u Parizu saopštava da se legiji plaćenika mogu pridružiti ljudi uzrasta 18 do 60 godina, koji nisu krivično gonjeni i ne boluju od hroničnih bolesti i nudi onima koji žele se pridruže da pošalju kopije svog pasoša i dokumente koji potvrđuju vojno ili specijalizovano iskustvo. Ukrajinska ambasada u Belgiji, pored drugih uslova za potencijalne plaćenike, navodi da je potrebno poznavanje ukrajinskog, ruskog ili engleskog jezika.

Ambasada Ukrajine u Litvaniji među neophodnim uslovima navodi i mogućnost samostalnog i legalnog ulaska na teritoriju Ukrajine. Na sajtu se takođe navodi da su plaćenici „međunarodne legije“ deo nekih od najpoznatijih brigada ukrajinskih Oružanih snaga.

Ambasada u Danskoj objavila je na glavnoj stranici link sajt „međunarodne legije“.

Istovremeno, na samoj veb-stranici „legije stranaca“ nalaze se linkovi ka ukrajinskim ambasadama ne samo u gore navedenim zemljama, već postoji širi spisak adresa u različitim zemljama i na različitim kontinentima, uključujući zemlje ZND, gde mogu da se obrate oni koji žele da se pridruže plaćenicima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!