OBRUČ OKO NETANIJAHUA: Više od 100.000 demonstranata tražilo nove izbore i dogovor o oslobađanju talaca

I. Stanojević

02. 04. 2024. u 15:55

PRITISAK na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua (74) raste. Dok se on oporavlja u bolnici posle operacije bruha, u zemlji se održavaju najmasovnije demonstracije protiv njega od početka rata u Pojasu Gaze. Demonstranti pozivaju na nove izbore, dok mediji javljaju o mogućem nastavku mirovnih pregovora u Egiptu i virtuelnim razgovorima Izraela i SAD o ofanzivi na Rafu.

ОБРУЧ ОКО НЕТАНИЈАХУА: Више од 100.000 демонстраната тражило нове изборе и договор о ослобађању талаца

Tanjug

Istovremeno, odnosi između Netanijahua i američkog predsednika Džozefa Bajdena su napeti. Vašington smatra kopnenu ofanzivu velikih razmera u Rafi pogrešnom zbog stotina hiljada tamošnjih civila i ukazuje Izraelu na alternative. Netanijahu, međutim, tvrdoglavo ostaje pri svom.

Četvorodnevni protesti protiv njega eskaliraju. Ispred parlamenta u Jerusalimu, više od 100.000 ljudi zahteva nove izbore i brz dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas. Posle okupljanja, ogorčeni građani postavili su više od stotinu šatora. Protestovalo se i u Tel Avivu.

Na ulice su izašli i ultraortodoksni Jevreji, pošto im je isteklo višedecenijsko izuzeće od obaveznog služenja vojnog roka u Izraelu. Po nalogu Vrhovnog suda, ukinute su i državne subvencije za vojno sposobne ultraortodoksne muškarace, koji se školuju u verskim školama.

Lider opozicije Jair Lapid poručio je, na protestu, da "šef vlade uništava odnose Izraela sa SAD i da je prepustio Hamasove taoce njihovoj sudbini" i dodao da je premijerova deviza: "Sve za politiku, ništa za zemlju". Poslanik laburista Gilad Kariv rekao je za "Tajms of Izrael" da "se izraelska javnost probudila i želi novog premijera".

Netanijahu je odlučno odbacio kritike:

- Pozivi na izbore sada, na vrhuncu rata, trenutak pre pobede, paralisaće Izrael na najmanje šest meseci, po mojoj proceni čak osam meseci - rekao je na konferenciji za novinare. - Novi izbori bi paralisali pregovore o oslobađanju talaca, u zamenu za prekid vatre u ratu u Gazi kao i oslobađanje palestinskih zatvorenika. To bi dovelo do kraja rata, pre nego što se ostvare ciljevi i time bi se išlo naruku Hamasu.

Izraelski lider ostaje pri svome i dodaje da je "uništenje Hamasa ključni cilj ovoga rata, a tu spada i povratak talaca". Pregovori o prekidu vatre, u međuvremenu, stagniraju, mada je izraelska delegacija juče otputovala u Kairo na nove razgovore. Zapadni mediji podsećaju da je Netanijahu prošle nedelje trebalo da otputuje u Vašington na dogovore "oči u oči" sa Bajednom, ali je otkazao putovanje pošto je Savet bezbednosti UN, zahvaljujući uzdržanosti SAD, usvojio rezoluciju kojom se poziva na momentalni prekid vatre.

Dok se Netanijahu oporavlja, za kormilom vlade zamenjuje ga Jariv Levin, ministar pravosuđa i zamenik premijera. Mediji komentarišu da je izraelski premijer često po bolnicama zbog zdravstvenih problema. Prošlog leta ugrađen mu je pejsmejker.

Bez Svetske kuhinje u Gazi

SVETSKA centralna kuhinja saopštila je da obustavlja rad u Gazi, posle napada u kom je ubijeno sedam njenih radnika. Zaposleni su stradali u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi, pošto su pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu. Među poginulima su palestinski vozač i humanitarni radnici iz Australije, Velike Britanije, SAD, Kanade i Palestine.

Potparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari je izrazio saučešće zbog smrti sedmoro radnika. Istakao je da će Mehanizam za procenu činjenica IDF, nezavisno vojno telo odgovorno za istraživanje specifičnih ratnih incidenata, istražiti okolnosti napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave