SUPRUGA DŽULIJANA ASANŽA OPTIMISTIČNA: Bajdenova izjava im dala nadu da će slučaj krenuti u pravom smeru

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 04. 2024. u 17:04

SUPRUGA Džulijana Asanža, Stela, izjavila je danas da bi slučaj protiv njenog supruga mogao da krene u pravom smeru nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio da bi SAD mogle da povuku optužbe protiv zatvorenog osnivača Vikiliksa.

СУПРУГА ЏУЛИЈАНА АСАНЖА ОПТИМИСТИЧНА: Бајденова изјава им дала наду да ће случај кренути у правом смеру

Tanjug

Bajden je rekao juče da njegova administracija "razmatra" zahtev Australije da odustane od decenijskog nastojanja SAD da se Asanž krivično goni zbog objavljivanja poverljivih američkih dokumenata, preneo je AP.

Predlog podrazumeva da se Asanž, australijski državljanin, vrati kući umesto da bude poslat u SAD da se suoči sa optužbama za špijunažu.

Zvaničnici nisu izneli više detalja, ali je Stela Asanž rekla da su komentari "dobar znak".

- Izgleda da bi stvari mogle da krenu u pravom smeru - kazala je ona za Bi-Bi-Si, istakavši da je optužnica "Trampovo nasleđe i da je Džo Bajden zaista trebalo da odustane od prvog dana".

Asanžove pristalice širom sveta danas obeležavaju pet godina od kada je on odveden u londonski zatvor Belmarš, nakon što je izveden iz ambasade Ekvadora gde je pronašao sklonište i nastaviće kampanju za njegovo oslobađanje.

Asanž (52) se suočava sa krivičnim gonjenjem u SAD zbog 17 optužbi za špijunažu nakon što je objavio stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata pre gotovo 15 godina na svom portalu Vikiliks.

Nakon što je Velika Britanija na kraju odobrila njegovo izručenje SAD, Asanžovi advokati su u februaru pokrenuli postupak za blokiraju ekstradiciju na engleskim sudovima.

Asanžovo izručenje je odloženo u martu nakon što je Viši sud zatražio od američkih advokata dodatne garancije da se on neće suočiti sa smrtnom kaznom u SAD, a sledeće ročište zakazano je za maj.

Asanžove pristalice insistiraju na tome da je on novinar koji je razotkrio vojne akcije SAD u Iraku i Avganistanu, što je bilo u javnom interesu i da je zaštićen Prvim amandmanom Ustava SAD, kojim se garantuje sloboda govora.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave