PAŠINJAN U KAZAHSTANU: Jerevan spreman da potpiše mirovni sporazum sa Bakuom

Tanjug

15. 04. 2024. u 12:23

JERMENSKI premijer Nikol Pašinjan najavio je danas spremnost da zaključi mirovni sporazum sa Azerbejdžanom na osnovu odredbi Almati deklaracije iz 1991. godine.

ПАШИЊАН У КАЗАХСТАНУ: Јереван спреман да потпише мировни споразум са Бакуом

Foto: UNTV via AP

Pašinjan, koji boravi u zvaničnoj poseti Astani, razgovarao je sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim o bezbednosnoj situaciji i stabilnosti na Južnom Kavkazu.

- Jermenija je spremna da potpiše sporazum sa Azerbejdžanom u okviru prethodno dogovorenih principa zarad stabilnosti i mira u regionu, na osnovu tri principa već dogovorena između Jermenije i Azerbejdžana - rekao je premijer Jermenije, prenosi Armenpress.

On je podsetio da je reč o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta na osnovu odredbi deklaracije usvojene u gradu Almati u Kazahstanu 21. decembra 1991. godine i sprovođenju procesa demarkacije jermensko-azerbejdžanske granice, kao i deblokadi regionalne infrastrukture zasnovane na principima poštovanja suvereniteta i jurisdikcije država, reciprociteta i jednakosti.

- U kontekstu ovog drugog, osvrnuli smo se na projekat „Raskršće mira“ koji je predstavila Vlada Republike Jermenije, čija implementacija može radikalno da promeni situaciju u regionu - rekao je Pašinjan.

Tokajev je istakao da je cilj Kazahstana da približi prijateljske zemlje i otvori put za dobrosusedstvo, mir i stabilan razvoj regiona.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!