RAT U UKRAJINI: Rusi oborili 191 dron i 6 taktičkih raketa ATACMS; Žestok udar po Černigovu (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

17. 04. 2024. u 07:04 >> 21:16

RAT u Ukrajini – 784. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси оборили 191 дрон и 6 тактичких ракета АТАЦМС; Жесток удар по Чернигову (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Šolc lobira za Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas partnere iz EU da isporuče dodatne sisteme naoružanja Ukrajini i istakao da te sisteme treba pronaći odmah, a ne u budućnosti.

-Nemačka je već isporučila dva PVO sistema Patriot i obećala još jedan. Takođe želimo da ohrabrimo druge da učine isto i vide kakve mogućnosti imaju u pogledu sopstvenih zaliha da poboljšaju kapacitete Ukrajine da se zaštiti, rekao je on pre sastanka EU u Briselu, prenosi Tagesšau.

Foto: Tanjug/AP

 

Rusi napreduju u Krasnogorovki

Trenutno Oružane snage Ruske Federacije vode žestoke borbe u Krasnogorovki, probivši se na jugoistočni i južni deo ovog grada. Ovo sledi iz izveštaja ruskih ratnih dopisnika.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio više od 800 vojnika, oboreno više od 190 dronova i 6 raketa

Oružane snage Rusije uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine, uključujući operativno-taktičke grupe „Donjeck“ i Ruskog dobrovoljačkog korpusa (proglašen terorističkom organizacijom zabranjenom u Ruskoj Federaciji)

Grupa Zapad zauzela je povoljnije položaje i odbila četiri kontranapada na kupjanskom pravcu;

Jedinice grupe Istok, Oružanih snaga Rusije poboljšale su situaciju duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;

Ruski PVO sistemi su oborile 191 ukrajinsku bespilotnu letelicu i 6 operativno-taktičkih raketa MGM-140 "atakams", proizvedene u SAD;

Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta na donjeckom pravcu i nanele gubitke ljudstvu Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske oružane snage su poboljšale taktičku situaciju na avdejevskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 330 vojnika;

Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 480 vojnika i jedan tenk na donjeckom pravcu.

 

Pušilini: Žestoke borbe oko Časovog jara i kod Avdejevke

Šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin rekao je da se najintenzivnije borbe u republici vode u blizini Avdejevke i Časovog Jara.

Prema rečima šefa DNR, jedinice Oružanih snaga Rusije napreduju različitim tempom u pojedinim oblastima. On je dodao da je još rano govoriti o potencijalnim datumima zauzimanja Časovog jara.

Foto Tanjug/AP

Šapovalu vruć krompir

Ukrajinske vlasti su postavile zadatak novom komandantu operativne komande „Jug“, Oružanih snaga Ukrajine Genadiju Šapovalovu da pripremi odbranu, prvenstveno, Nikolajevske i Odeske oblasti, saopštio je predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kina spremna da sarađuje na rešavanju ukrajinske krize

Međunarodne konferencije za rešavanje ukrajinske krize su u fazi pripreme, Kina je spremna da sarađuje sa svim stranama po pitanju njenog održavanja, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Điang na brifingu u sredu, komentarišući mogućnost učešća Kine u mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj.

-Kineska strana smatra da se svaki sukob mora rešavati diplomatskim putem i političkim pregovorima. Izlazak iz ukrajinske krize je moguć samo za pregovaračkim stolom, priprema konferencije je u toku. Ima još mnogo posla da se uradi. Kina je spremna da sarađuje sa svim stranama (po ovom pitanju), rekao je Lin Điang.

Foto Tanjug/AP

Dan ranije, nemački kancelar Olaf Šolc napisao je na društvenoj mreži iks da je tokom posete Kini zamolio kineskog predsednika Si Đinpinga da utiče na Moskvu da okonča sukob u Ukrajini, jer reč Kine ima težinu u Ruskoj Federaciji. Političar je rekao i da su se Berlin i Peking dogovorili da podrže mirovnu konferenciju u Švajcarskoj, na kojoj Ruska Federacija neće učestvovati, kao ni na sličnim konferencijama u budućnosti.

Oboren ukrajinski dron

Ukrajinski dron uništen je iznad teritorije Tatarstana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

Najmanje osam osoba poginulo, 18 ranjeno u ruskom napadu na Černigov u Ukrajini

Najmanje osam osoba je poginulo, a 18 ranjeno u jutrošnjem ruskom napadu na grad Černigov na severu Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Oleksandr Lomako, prenosi Tanjug. 

Lomako je napisao na Telegramu da je u toku operacija potrage i spasavanja, preneo je Ukrinform. Ruske snage su jutros ispalile tri rakete na centar Černigova u Černigovskoj oblasti na severu Ukrajine.

Snažne eksplozije na Krimu

U gradu Džankoj, na Krimu, začule su se eksplozije u okolini vojnog aerodroma blizu ovog grada, rekli su žitelji, a prenosi Ukrinform.

Ministarstvo saobraćaja Krima, pod ruskom upravom, saopštilo je da je deonica auto-puta Džankoj-Feodosija kod Džankoja privremeno zatvorena za saobraćaj, a da je organizovan obilazni put, prenosi RIA Novosti.

Više detalja pogledajte KLIKOM OVDE

Kijev priprema terorističke ćelije u Harkovskoj oblasti

Ukrajinske specijalne službe pripremaju „uspavane“ terorističke ćelije u oblasti Harkov, koje bi trebalo da postanu aktivnije kako ruske snage oslobađaju naselja u toj oblasti, rekao je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, prenose RIA novosti. 

- U nizu naselja u oblasti Harkov, ukrajinske specijalne službe, u saradnji sa radikalima i nacionalistima, stvaraju terorističke „ćelije za spavanje“ koje će početi da deluju nakon oslobađanja naselja od strane ruskih snaga - rekao je Maročko, navodeći svoje izvore.

Zelenski pooštrio zakon o mobilizaciji

Predsednik Vladimir Zelenski pooštrio je mobilizaciju u Ukrajini. Potpisao je zakon kojim je spuštena starosna granica sa 27 godina, pa će poziv za mobilizaciju dobijati muškarci od 25 do 60 godina. 

Umesto vojne obaveze, uvodi se osnovni vojni rok za građane od 18 do 25 godina.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije kaže da će Zelenski novim zakonom "dokrajčiti Ukrajince".

BONUS VIDEO:

BRNABIĆ: Umesto da se zajedno kao parlament bavimo Savetom Evrope, mi se bavimo Đilasovim zahtevima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave