LOŠA VEST ZA IZRAEL: Iran “uhvatio F-35”, uparuje Su-35 sa S-400 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 04. 2024. u 21:34

IZVEŠTAJI ruskih i iranskih insajdera sugerišu da je Iran povećao interesovanje za kupovinu ruskih borbenih aviona Su-35 Flanker-E u poređenju sa početnim očekivanjima.

ЛОША ВЕСТ ЗА ИЗРАЕЛ: Иран “ухватио Ф-35”, упарује Су-35 са С-400 (ВИДЕО)

Foto Rosoboronexport www.roe.ru



Predloženi broj je porastao na 42, što je znatno više od ranije pretpostavljenih 24 jedinice. Čini se da Iran planira da integriše Su-35 koje nabavlja sa svojim sistemom protivvazdušne odbrane S-400. Ovaj strateški potez bi potencijalno mogao da pojača ranjivost Izraela.

Glasine o potencijalnoj kupovini Su-35 od Irana počele su da kruže u martu 2023. S obzirom na trenutne geopolitičke okolnosti, nije iznenađujuće što Teheran nastoji da ojača svoje odbrambene kapacitete. Ovo je dodatno podstaknuto nedavnim incidentom u kojem je izraelski borbeni avion F-35I gađao iransku ambasadu u Siriji raketom.

Ovaj neočekivani čin agresije, koji se dogodio u ponedeljak, 1. aprila 2024, doveo je do tragične smrti trojice visokih generala Kuds snaga stacioniranih u blizini. Iranski ambasador u Siriji, Hosein Akbari, imao je blizak susret sa smrću dok je bio u ambasadi tokom napada. Događaj je značajno povećao tenzije, što su demonstrirali dva značajna kontra-napada na Tel Aviv u dve nedelje nakon napada.



IRAN ĆE PREGOVARATI O PORUDžBINI ZA S-400

Odluka Irana da nabavi Su-35 nije samo pokazna, već je prvenstveno izazvana hitnom potrebom za modernizacijom. Kako je izvestio Defense Security Asia u subotu, 20. aprila 2024, Iran se suočava sa hitnom potrebom da zameni svoju flotu zastarelih aviona.

Postoje brojni avioni, uključujući MiG-29, F-4, F-5 i F-14, svi kupljeni pre 1979. godine, koji se brzo približavaju vremenu za penzionisanje i zahtevaju hitnu zamenu.

Istovremeno, čini se da kako se isporuka Su-35 iz Rusije učvrsti, Iran planira da započne pregovore o sistemu PVO S-400, još jednom cenjenom proizvodu Rusije. Ovaj razvoj događaja usledio je nakon što je Teheran na zahtev Moskve poslao sedamnaestočlanu delegaciju u Jekaterinburg. Iranskim delegatima je ponuđena ekskluzivna prilika da obiđu skoro završeni proizvodni pogon S-400.

Ova bliskoistočna država, blisko povezana sa Istočnim blokom, značajno bi unapredila svoj arsenal protivvazdušne odbrane integracijom sistema S-400. Ovo jačanje odbrane u skladu je sa impresivnim performansama njihovog sistema S-300, koji je uspešno osujetio raketne udare Tel Aviva usmerene na Isfahan.

Sa ovim snažnim odbrambenim sistemom na položaju, Iran se oseća još spremnijim da odvrati Izrael dok istovremeno pokreće kontranapad. Ova akvizicija služi kao svedočanstvo dugogodišnjeg prijateljstva između najveće šiitske populacije na svetu i država Gvozdene zavese.

Vredi napomenuti da su Su-35 koje su naručili prvobitno bili namenjeni Egiptu, ali je dogovor propao. S obzirom na sve veće poverenje Irana u moć Su-35, posebno u tandemu sa sistemom S-400, logično je da bi oni bili zainteresovani za nabavku više ovih aviona.


VIŠESLOJNA ODBRANA

Časni borbeni avion Su-35 i najsavremeniji PVO sistem S-400, kada deluju u tandemu, stvaraju snažan i slojevit odbrambeni štit. Su-35, poznat po svojoj agilnosti i fleksibilnosti, je svestran višenamenski lovac, sposoban da se izbori i sa vazdušnim i sa kopnenim pretnjama.

S druge strane, S-400 se nalazi među najboljim globalnim platformama protivvazdušne odbrane, i može se pohvaliti neuporedivom sposobnošću praćenja i presretanja širokog spektra vazdušnih objekata. Čak je i vešt u neutralisanju stelt aviona i može da deluje na velikim udaljenostima.

Kada su Su-35 i S-400 sinergijski usklađeni, oni formiraju robusnu odbrambenu mrežu, sposobnu da desetkuje neprijateljske avione na različitim udaljenostima i visinama. Su-35 može da se upusti u borbene borbe sa neprijateljskim avionima ili da presreće udaljene rakete, dok S-400 pruža zaštitu iz šireg radijusa. Ova strateška kombinacija sistema značajno ograničava mogućnost protivnika da prodre u branjeni vazdušni prostor.


F-35 ADIR MOŽE PREKINUTI UPARIVANjE

“Navigacija” kroz kompleksnost izraelskog F-35I, nazvanog Adir, poznatog i kao stelt čarobnjak, nije šetnja parkom. Ovo stelt čudo pete generacije dizajnirano je da leti ispod radara, bukvalno. Međutim, tvrdi se da S-400 sistem ima određen stepen detekcije prikrivenih (stelt) letelica. O pouzdanosti ove karakteristike, posebno u stvarnom scenariju, stručnjaci vode žestoke rasprave.

Pored toga, F-35I se može pohvaliti naprednim mogućnostima elektronskog ratovanja koje bi potencijalno mogle da ometaju besprekoran rad sistema S-400. Uparite stelt i elektronsku ekspertizu F-35I sa najsavremenijim senzorima i mogućnostima umrežavanja i imate glavnog kandidata za napad na sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane kao što je S-400.

Kombinacija Su-35 i S-400 zaista predstavlja značajnu prepreku za svakog protivnika. Međutim, određivanje ishoda susreta sa naprednim stelt lovcem kao što je F-35I zavisi od mnoštva faktora, uključujući korišćenu taktiku, nivo obuke i specifične okolnosti obračuna.


IRAN KAŽE DA JE „ZAROBIO“ F-35

Zapažanja iznesena u ovom članku potiču od širokog spektra vojnih stručnjaka – od stratega do posmatrača i specijalista za taktiku. Kao što smo bili svedoci u ukrajinskom sukobu, ratovanje se proteže dalje od puke dokumentacije. Svaki sistem naoružanja, bez obzira na njegove ogromne izglede na papiru, ima ranjivosti i može podleći povremenim kvarovima. Uzmite, na primer, rakete Storm šedou – dok su uspešne u pogađanju svojih ciljeva, mogu biti presretne. Mlaznjak Su-35 može oboriti raketu Patriot, međutim, nije imun na pogodak istog Patriota.

Iranska vojna moć i dalje je uglavnom teoretska i neproverena na bojnom polju, uprkos upornim izjavama Teherana. Zapanjujuće, Teheran tvrdi da su otkrili i navodno „uhvatili“ izraelski avion F-35I Adir. Ova vest se prvi put pojavila u oktobru, koju je izvestilo nekoliko medijskih izvora fokusiranih na Iran, ponavljajući izjave brigadnog generala Reze Hajeha, zamenika komandanta operacija protivvazdušne odbrane iranske vojske.

Kako general Hajeh ističe, njihovi sistemi protivvazdušne odbrane budno prate sve vazdušne aktivnosti u regionu. Ovaj stalni nadzor regionalnog vazdušnog prostora je olakšan onim što on naziva „sistemima za prisluškivanje“. On tvrdi da ovi sistemi obezbeđuju da nijedan avion koji ulazi u njihov domet detekcije izbegne njihovo radarsko praćenje.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija



MOGUĆI "NERED"

Koliko god Izrael mogao da ima zamršene planove za napad na iranski nuklearni program, prisustvo dva desetina lovaca Su-35 u iranskim vazduhoplovnim snagama moglo bi učiniti takve namere ništavnim. Kako izraelski medij Džeruzalem Post sugeriše, kombinacija Su-35 i raketnog odbrambenog sistema S-400 mogla bi postati značajna prepreka izraelskim planovima.

Dok se analizira ova situacija, postoji tačka u kojoj se prozor za napad (na Iran) smanjuje, a Su-35 čini više od jurnjave izraelskih lovaca koji se vraćaju. Oni bi potencijalno mogli da poremete dopunu goriva u vazduhu, fazu u kojoj je lovac izuzetno ranjiv. Ako radar S-400 uhvati F-35 [stvarna mogućnost], Su-35 će biti u poziciji da potencijalno udari izraelski avion raketom vazduh-vazduh izvan vizuelnog dometa.

Iako ne možemo da potvrdimo da li bi izraelski avion zaista bio pogođen, ova situacija bi mogla snažno odvratiti izraelske težnje da nastave sa svojim planom. Značajno je da Su-35 može da se opremi sa H-37M, raketom vazduh-vazduh koja ima najveći domet. I za F-16 i za F-35, ova raketa, sa dometom od 400 km i brzinom leta od 6 maha, mogla bi ne samo da zapreti prekidom njihove misije, već i da nosi realni rizik od gubitka vojne opreme.

(bulgarianmilitary.com/ Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)