VEŠTAČKA INTELIGENCIJA KLONIRALA GLAS DIREKTORA: Usledio je haos, morala policija da interveniše

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 04. 2024. u 22:11

SVE je teže i teže prepoznati pravi audio, video i fotografije, a kako tehnologija bude napredovala, to će biti još teže.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА КЛОНИРАЛА ГЛАС ДИРЕКТОРА: Уследио је хаос, морала полиција да интервенише

Foto Tanjug/AP

Na Instagramu su objavljeni audio-snimci prilično neprijatnog sadržaja, na kojima je navodno direktor srednje škole u Baltimoru. Ali, kako je pokazala policijska istraga, rasističke i antisemitske izjave koje su objavljene nisu bile njegove, iako se na snimku zaista čini dase radi o glasu dotičnog direktora koji se zove Erik Ajzvert. Naime, snimci su napravljeni AI alatom za kloniranje glasova, a policija je otkrila kako ih je napravio i mejlom poslao jedan radnik pomenute škole.

NASTAO JE HAOS, DIREKTOR NA UDARU JAVNOSTI

Reč je o nastavniku fizičkog vaspitanja Dažonu Darijenu, a zanimljivo je da je on čak i pomenuo svoje ime u izmišljenom audio-snimku, odnosno napravio snimak na kome se čini da je direktor pomenuo njegovo ime.

U kontroverznoj objavi koja se brzo proširila društvenim mrežama pominju se „nezahvalna deca” tamne boje kože i njihov akademski uspeh, a „direktor“ kaže da će se, ukoliko dobije još jednu kritiku jevrejske zajednice, „pridružiti drugoj strani”.

Na snimku se pominju i imena školskog osoblja, uključujući i samog Darijena, za koga se na snimku kaže da nije trebalo da bude zaposlen i da bi ga trebalo ukloniti iz škole „na ovaj ili onaj način“. U ovom slučaju, želeo je da sebe prikaže kao nekakvu žrtvu direktora kojeg je prikazao kao rasistu i lošeg kolegu.

Kada je snimak objavljen, jasno je izazvao negodovanje učenika, profesora, kao i članova porodica učenika koji pohađaju školu. Većina je verovala svojim ušima, odnosno da je onaj ko je te reči izgovorio zaista direktor. Iako je direktor jasno stavio do znanja da to nije rekao, našao se na udaru javnosti, a njemu i njegovoj porodici su počele da stižu pretnje, što je zahtevalo policijsku zaštitu.

Samo jedna osoba, član sindikata, poverovala je direktoru i prva je posumnjala da je u ovom slučaju reč o upotrebi alata za kloniranje glasova.

KAKO JE SNIMAK ZAVRŠIO U MEDIJIMA

To se na kraju ispostavilo kao tačno, a policijska istraga je pokazala da direktor nema nikakve veze sa ovim incidentom, već da mu ga je podmetnuo zaposleni uškoli koji je završio u zatvoru. Utvrđeno je da je Darijen koristio školsku mrežu za pretrage, kao i korišćenje AI alata za kloniranje glasova, i da je bio povezan sa nalogom e-pošte koji je korišćen za distribuciju ovog snimka, prenela je „Ars tehnika“.

Naime, on to nije direktno objavio na društvenim mrežama, već je video podelio putem mejla. Nastavnica iz škole (koja u ovom slučaju nije optužena) potom je isto prosledila učeniku za koga je znala da može da ga proširi internetom, što je on i učinio. Video je na kraju postao viralan i čak je završio u medijima.

Koliko god nam savremena tehnologija, a posebno veštačka inteligencija, može pomoći u svakodnevnom životu, ovo je još jedno upozorenje na negativne stvari koje se mogu desiti ako se zloupotrebljaa. Kako tehnologija nastavlja da napreduje, biće sve teže da se prepozna šta je prava fotografija, zvuk ili video te se ne treba čuditi ako se ovakvi i slični slučajevi nastave u budućnosti.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini