JEDINI AMFIBIJSKI TENK NA SVETU: Rusi počeli testiranje "Sprut"-a, može i da plovi kroz vodu i da sleti sa neba (VIDEO)

Novosti online

21. 08. 2020. u 22:01

U RUSIJI su počela završna ispitivanja jedinog amfibijskog tenka na svetu "Sprut-SDM1", saopštila je pres služba državne korporacije "Rostek".

ЈЕДИНИ АМФИБИЈСКИ ТЕНК НА СВЕТУ: Руси почели тестирање Спрут-а, може и да плови кроз воду и да слети са неба (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- U narednih godinu i po dana mašina biti testirana na terenu i u vojnim formacijama Ministarstva odbrane - navodi se u saopštenju.

Testovi će biti izvedeni i na moru i u planinskim oblastima, kao i u različitim klimatskim zonama, uključujući i temperature od minus 40 do plus 40.

Ako svi testovi budu uspešni, stručnjaci će odobriti projektnu dokumentaciju za novo vozilo, što će omogućiti pokretanje njegove serijske proizvodnje.

Prema rečima zamenika generalnog direktora Rosteka Vladimira Artjakova, ovo vozilo nema parnjaka u svetu, što mu daje veliki izvozni potencijal.

"Sprut-SDM1" je modernizacija samohodne haubice "Sprut-SD" koju je izvela kompanija "Visoko precizni kompleksi" (deo "Rosteka").

Tenk ima top kalibra 125 mm, autonomiju do 500 kilometara, a može se prevoziti desantnim brodovima i avionima, sa mogućnošću izbacivanja padobranom dok je posada još u vozilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!