STRAH OD NOVOG TALASA: Stari napuštaju staračke domove u Italiji

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

18. 09. 2020. u 15:02

STRAH od novog talasa korona virusa, koji bi mogao biti fatalan za osobe smeštene u staračkim domovima duž Italije, jer je do sada preminulo više od 10.000 osoba smeštenih u takvim strukturama, ponajviše na severu zemlje, nateralo je porodice, iako pred velikim ekonomskih teškoćama, da izvlače svoje drage iz tih struktura, iznalazeći načine da ih opsluže u krugu porodice ili privatno.

СТРАХ ОД НОВОГ ТАЛАСА: Стари напуштају старачке домове у Италији

Foto: Tanjug/AP

Na Apeninskom poluostrvu ima oko 300.000 starijih lica smeštenih u raznim strukturama za starije osobe po raznim osnovama, one za koje plaća porodica ili koje su na listi o trošku države, autonomne ili ne i do sada je njih deset posto napustilo takav smeštaj, znači oko 30.000. Razlozi su dvojaki, ponajviše strah od nove zaraze kao i ekonomski, jer su mnoge porodice ili član porodice izgubili posao, pa je plaćanje smeštaja za svoje drage postao ekonomski neizdrživ, iako je napor za opslužiti starija lica veoma veliki i ekstremno težak.

Takav broj lica kao i starosna granica daleko je veći na severu i u centralnom delu Italije: Lombardija, Veneto, Pijemonte, Ligurija, Emilija Romanja ali i Toskana, dok na jugu postoji drugačija kultura, takva lica više su  smeštena u okviru familija.

Sada se u ovoj vanrednoj situaciji dosta toga menja, familije na severu gde god je to mogućno radije se opredeljuju da starije osobe kraj života provedu kod kuće u poznatom okruženju, jer je usamljenost u staračkim domovima često doprinela osećanju potpune napuštenosti u vreme Kovida, zbog nemogućnosti da ih posete porodice, kada je to bilo zabranjeno a i danas samo uz dozvolu familija povremeno može da poseti svoje drage.

Nikada neće biti potpuno poznat broj preminulih od korona virusa u staračkim strukturama u Italiji jer su mnoge osobe preminule a da im nije bio urađen ni tampn test i ne zna se šta je bio realni uzročnik njihovog kraja. Tako zvanična statistika iznosi broj između 9.000 i 10.000, a evidentan je onaj od preko 10.000.

Ostaje i dalje velika lista čekanja za smeštaj starijih lica i iznosi preko 100.000 u Lombardiji, Pijemonte, Liguriji, ali je blokirana za sada zbog Kovida, tako da pored onih koji su napustili centre za smeštaj ima i onih koji čekaju da budu smešteni jer porodice nemaju drugog rešenja ili je reč o starijim osobama bez porodica i mogućnosti da budu drugačije opslužene i na teretu su države.

Sveukupna suituacija je istinski dramatična jer nedostaje i pomoć za kućnu negu i to je jedna crna rupa u italijanskom zdravstvu, nedostaje ogroman broj lica za kućnu negu a veliki je broj obolelih od najtežih bolesti kao što je Alchajmer ili invaliditet gde osoba nije sposobna za bilo kakvu vrstu samostalnosti u svakodnevnom životu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!