AMERIČKI KONGRESMEN: Potrebno obuzdavati Rusiju i Kinu na polju veštačke inteligencije

Novosti online

26. 09. 2020. u 17:44

REPUBLIKANSKI kongresmen Vil Herd je u ime parlamentarne grupe podneo Kongresu nacrt rezolucije, koja odražava principe na kojima bi trebalo graditi nacionalnu strategiju SAD u oblasti veštačke inteligencije.

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН: Потребно обуздавати Русију и Кину на пољу вештачке интелигенције

Foto: Tanjug/AP

U dokumentu se govori o potrebi da se Rusija i Kina obuzdaju u toj sferi.

U tekstu dokumenta se navodi, da SAD moraju da na sebe preuzmu ulogu globalnog lidera u oblasti veštačke inteligencije. Pobrojano je pet principa, na kojima će se graditi nacionalna strategija, uključujući i pitanja nacionalne bezbednosti, efikasnija istraživanja i naučni razvoj, a takođe razvoj etike i poverljivih informacija.

Autori rezolucije su uvereni da će tehnologija veštačke inteligencije u budućnosti „promeniti karakter delovanja američke ekonomije“ i „na najbolji moguć način“ uticati na bezbednost države, njenih saveznika i partnera. Kongresmeni smatraju, da su mnoge države već razradile nacionalne strategije u oblasti veštačke inteligencije.

Govoreći u nacrtu rezolucije o Rusiji, američki kongresmeni su podsetili na reči ruskog predsednika Vladimira Putina o značaju razvoja veštačke inteligencije: „Ona država koja postane lider u ovoj sferi - postaće vladar sveta“.

„Prema mišljenju Kongresa, SAD bi trebalo da sarađuju sa saveznicima kako bi sprečili Kinu, Rusiju i druge protivnike, da neprimereno koriste veštačku inteligenciju“, navodi se u dokumentu.

Kongresmeni smatraju, da je Vašington dužan da uspostavi saradnju sa Moskvom i Pekingom na temu „zabrinutosti zbog ugrožene bezbednosti na polju veštačke inteligencije“. Ujedno je neophodno i da rade na „izgradnji poverenja uspostavljanjem komunikacije u slučaju krize, kako bi se smanjila verovatnoća zlonamerne upotrebe i rizici eskalacije povezani sa sistemima veštačke inteligencije.

U februaru je Ministarstvo SAD saopštilo da je zvanično usvojilo „etičke principe“ upotrebe veštačke inteligencije u oblasti naoružanja. U Vašingtonu su izjavili da će se rukovoditi principima koji podrazumevaju: „odgovornost“, „objektivnost“, „testiranje“, „pouzdanost“ i „agilnost“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)