NATO NADZIRE PLANETU Severnoatlantski savez će iz baze Ramštajn kontrolisati Zemljinu orbitu

I. STANOJEVIĆ

21. 10. 2020. u 13:33

BAZA Severnoatlantske alijanse Ramštajn na zapadu Nemačke, uskoro dobija novi zadatak.

НАТО НАДЗИРЕ ПЛАНЕТУ Северноатлантски савез ће из базе Рамштајн контролисати Земљину орбиту

Foto: Arhiva

NATO je postao svestan da je jedan od najvažnijih elemenata mogućeg vojnog sukoba nebranjen, pa će se u lepezi zadataka ove baze naći i odbrana satelita! Odluka o tome mogla bi da "padne" već sutra, piše Dojče vele.

Ramštajn će, po svoj prilici, biti centar u kom će se prikupljati informacije o zbivanju u Zemljinoj orbiti. Vremenom, to će prerasti i u komandni centar iz kojeg će se koordinirati mere za zaštitu.

U bazu se već ranije smestila Komanda vazduhoplovnih snaga zapadnih saveznika, a odatle bi sada mogla da se sagledava i situacija u svemiru, odnosno u Zemljinoj orbiti, najkonkretnije, to jest, da se prate civilni i vojni sateliti članica NATO.

Radi se o osmatranju onoga što se zbiva u orbiti, ali i o koordinaciji mera u nekim vanrednim okolnostima, prenosi nemačka novinska agencija DPA. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje saglasnost ministara odbrane svih saveznika i pre sutrašnjeg sastanka. Stoltenberg ističe da to nije "militarizacija svemira", oko čega su se, odavno, složili glavni protivnici Hladnog rata i čega NATO hoće da se pridržava.

Vojni sukobi se, međutim, menjaju, sateliti postaju sve važniji za funkcionisanje sveta. Trgovina, vremenska prognoza, mobilni telefoni i bankarski poslovi, sve to zavisi od o satelita. Njihova uloga u današnjim sukobima od presudnog je značaja, jer bi bez njih bespilotne letelice bile beskorisne, a komunikacija i raspored vojnih jedinica na tlu, u vazduhu i na moru, praktično nemoguća. A o prikupljanju informacija o eventualnom neprijatelju, da se ne govori.

Alijansa najavljuje i svoje naredne planove, a prvi na listi ambicija je "formiranje svojevrsnog instituta koji bi razmatrao šta se može i mora uraditi u Zemljinoj orbiti". Taj budući naučni centar bi takođe mogao da bude smešten u Nemačkoj, u Kalkaru u Severnoj Rajni i Vestfaliji. Druga geografska mogućnost je Tuluz u Francuskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona