RUSIJA OBARA CRNE REKORDE: Najčešći uzrok smrti samolečenje

B. Vlahović

06. 11. 2020. u 13:54

Rusija beleži nove rekorde po broju zaraženih kovidom-19 u jednom danu. U minula 24 sata zabeleženo je čak 20 582 novih slučajeva zaraženih u 85 regiona Ruske federacije. To je rekordan broj zaraženih od pojave korone na prostoru Rusije. U četvrtak je u Rusiji umrlo od korone 378 bolesnika.

РУСИЈА ОБАРА ЦРНЕ РЕКОРДЕ: Најчешћи узрок смрти самолечење

RIA.RU

Moskva je i dalje na prvom mestu po broju zaraženih. U poslednjih 24 sata u ruskoj prestonici zaraženo je 6253 osoba, zatim sledi Sankt Peterburg sa 1171 pa Moskovska oblast sa 605. Najmanje je zaraženih u retko naseljenim krajevima na severu Rusije.

Do sada je u Rusiji koronom zaraženo 1.733.440 ljudi. Ukupno je umrlo 29.887 bolesnika a ozdravilo je 1.296.124 ljudi.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je izjavio da vlasti ne nameravaju da zatvaraju prestolnicu već će i dalje biti slobodno kretanje. Bez obzira što se povećava broj obolelih moskovsko zdravstvo uspeva da leči obolele jer su neke od bolnica preprofilirane a i izgrađene su nove tako da mesta za obolele ima.

Gradonačelnik Moskve je pozvao građane da nose maske i pridržavaju se pravila preventive kako bi zaštitili od virusa ne samo sebe već i druge.

Ko umire od korone u Moskvi? Sobjanin tvrdi da oko 95 od svih umrlih kasno je došlo u bolnicu jer su se bavili „samolečenjem“.

-Oni koji se loše osećaju trebaju se obratiti lekarima a ne sami tražiti lekove po apotekama. Samo lekar može da kaže koji medikament treba uzeti a građani ne treba da po apotekama traže i biraju lekove. Onome ko ima kovid može samo lekar da pomogne i da mu prepiše pravi lek, objašnjava Sobjaninjin.

Zbog rasta obolelih vlasti Moskve su odlučili da da se produži još dve nedelje distanciona nastava đacima od šestog do 11 razreda.

Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se apelom građanima Rusije da ne putuju u inostranstvo kako se ne bi zarazili koronom.

Inače Rusija je na četvrtom mestu po broju zaraženih. Na prvom mestu je Amerika, a zatim slede Indija, Brazil,Rusija i Francuska.

Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin je izjavio da nemaju tačne podatke i informacije o poreklu kovida-19 pa su skloni da veruju da je taj virus prirodnog porekla.

-Uostalom za ruske naučnike nije ni važno kakvog je porekla taj virus jer je sada glavno pitanje borba protiv korone, kazao je šef ruskih obaveštajaca Sergej Nariškin.

Za razliku od američkog predsednika Trampa koji je za širenje korone optužio Kinu u Moskvi su od prvog dana bili suzdržani i nisu hteli da politiziraju situaciju sa koronom već im je bio cilj da što naprave vakcinu i lekove kako bi se uspešno suprostavili širenju tog opasnog virusa.

Oboleli od korone može biti opasan za okolinu u toku 20 dana.Kod lakih i srednjih slučajeva oni mogu da zaraze u toku deset dana a kod težih do 20 dana, izjavio je glavni infekcionist Ministarstva zdravlja Rusije Vladimir Čulanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!