DRAME PREŽIVELIH U KOLAPSU BOLNICA: "Javna zdravstvena ustanova ostavila mi je više rana od virusa"

M. Ostojić

12. 11. 2020. u 11:54

POSTOJE pacijenti serije A i serije B ali i oni izvan svakog nadzora, tako je u Napulju nađem mrtav pacijent u kupatilu hitne pomoći u bolnici "Kaldareli", u rimskoj bolnici "San Kamilo.

ДРАМЕ ПРЕЖИВЕЛИХ У КОЛАПСУ БОЛНИЦА: Јавна здравствена установа оставила ми је више рана од вируса

FOTO: EPA

Pacijent je proveo je 12 dana na nosilima u iščekivanju da bude smešten na odelenje Kovida, a neki lekari ne izdrže nadljudske napore i da prisustvuju svakodnevnim kompromitujućim situacijama i daju otkaz.

Ko je preživeo priča, ko nije njegov leš neko je snimio u kupatilu bolnice i stavio na društvene mreže, krv u žilama da ti se sledi kako se može završiti u kolapsu najvećeg broja bolnica u Italiji, 4 pacijenta u gradu Kastelamare di Stabija (blizu Napulja) preminuli u tri ambulante i jednim kolima parkirani dok su čekali da budu primljeni u hitnu pomoć prenatrpanu a potom na odelenje za vanredno stanje.

Italija se za kratko vreme potpuno survala od uvećanja broja zaraženih i preminulih, prestigla je za kratko vreme broj zaraženih u Španiju i Velikoj Britaniji i približava se dramatično francuskoj realnosti, juče 623 više preminulih nego u prethodnom danu, a samo dva dana ranije broj je iznosio 356.

Urgentno se traže pivatne strukture za smeštaj obolelih od Kovida, vojska stigla u Napulj da pomogne u sređivanju poljske bolnice, industrijskih hala za postavljanje kreveta, ili u unutrašnjosti crkava, juri se u potrazi za krevetima, 500 nedostaje, Kampanija nema ni izbliza sanitarne strukturte adekvatne za ovakvo vanredno stanje.

Doktorka, 40 godina iz Torina, daje otkaz, radila je u odelenju koje nije bilo Kovid "niko ovog leta posle prvog talasa nije mislio da organizuje kurseve obuke i nauči zanatu nas lekare poslu kojeg nismo poznavali, moglo se shvatiti u proleće iznenađenje korona virusa ali sada ne", daje otkaz ne može da gleda patnje pacijenata i kompromitaciju posla kojeg obavlja a da ne sabira kolike su i patnje onih koji su bolesni od neke druge bolesti a ne mogu da dobiju bilo kakav pregled, analizu ni slučajno smeštaj u bolnicu.

Bruno koji je preživeo na nosilima 12 dana priča: hladno, jedan čaršav za pokriti se, boluje i od celijakije, kakva dijeta nema ni obroka, donesu ti satima posle svađe kutiju tunjevine i jabuku, a "San Kamilo" slovi kao prva rimska bolnička stuktura, kolaps je jer nisu otvorene sve sale, nema ni lakara i bolničara da bi mogli da opsluže pacijente.

- Javna zdravstvena ustanova ostavila mi je više rana od virusa - svedoči čovek koji je imao sreću da se posle agonije vrati kući.

                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!