NOVO IŽIVLJAVANJE: Vojnik Azerbejdžana razvija zastavu pred uništenom hrišćanskom crkvom (VIDEO)

Novosti online

27. 11. 2020. u 22:07

PRE nekoliko dana na društvenoj mreži Tviter pojavio se novi video snimak skrnavljenja istorijskog zdanja hrama Jermenske apostolske crkve u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu.

НОВО ИЖИВЉАВАЊЕ: Војник Азербејџана развија заставу пред уништеном хришћанском црквом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Svega dan ili dva pre nego što je postignut, po Jermene sraman sporazum između tri strane o prekidu sukoba u Karabahu, pao je istorijski grad Šuši.

U Šušiju su Jermeni živeli oduvek, a sada ih tamo više nema. Grad se nalazi na svega 5 kilometara od Stepanakerta, glavnog grada jermenskog Arcaha ili bolje reći onoga što je od Arcaha ostalo.

Sada Azeri hodaju gradom i skrnave jermenske istorijske spomenike u koje spada i velelepni hram Saborne crkve Svetog Spasa iz 19. veka.

Izgrađena između 1868. i 1887. godine, katedrala je osvećena 1888. godine. Oštećena je tokom masakra nad Jermenima u martu 1920. godine od strane Azerbejdžana i doživela je višedecenijski zaborav, sve do raspada Sovjetskog saveza.

Tokom prvog rata za Nagorno-Karabah, Azerbejdžan je katedralu koristio kao depo za oružje i za čuvanje stotina projektila, pa je prešao u ruke Jermena koji su pobedili u Prvom ratu za Karabah.

Tokom poslednjeg sukoba za Nagorno-Karabah 2020. godine, oštećen je granatiranjem, 8. oktobra 2020. Jermenija je 14. novembra tvrdila da imaju dokaz da je katedrala vandalizovana, što video snimci i potvrđuju.

Katedrala je obnavljana nakon Prvog rata i ponovo osvećena 1998. godine. Velika je znamenitost Šuše i Karabaha i kulturno-istorijski spomenik nepriznate Republike Aršah. Visok 35 metara, Ghazanchetsots je jedna od najvećih jermenskih crkava na svetu.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!