UZBUNA U IRANU: Izraelska podmornica uplovila u Persijski zaliv zajedno sa američkom flotom!

Novosti online

22. 12. 2020. u 16:20

AMERIČKA podmornica na nuklearni pogon ušla je u Persijski zaliv kroz Ormuški moreuz 21. decembra u okviru najnovije misije odvraćanja Irana, dok su tenzije porasle nakon što je državni sekretar Majk Pompeo optužio iračke milicije za raketni napad na zgradu američke ambasade u Bagdadu.

УЗБУНА У ИРАНУ: Израелска подморница упловила у Персијски залив заједно са америчком флотом!

Foto: Tviter@CavasShips

Podmornica izraelske mornarice vidno je prošla kroz Suecki kanal iznad površine vode, u onome što se vidi kao pokazivanje sile usmerene na Iran, izvestila je u ponedeljak uveče televizija "Kan njuz".

Arapski obaveštajci navodno su potvrdili za "Kan njuz" da je podmornica Izraela namerno izronila u cilju nastavka puta ka Persijskom zalivu, koji se nalazi sa druge strane Saudijske Arabije, a da je Egipat odobrio prolaz.

Podmornica je navodno nameravala da "pošalje poruku" iranskom vrhovnom vođi Aliju Hamneiju. Izraelske odbrambene snage nisu imale zvaničan komentar, rekavši da ne reaguju na "izveštaje ove vrste".

Ranije, 21. decembra, šef štaba ID Aviv Kočavi izrazio je upozorenje Teheranu obećavajući da će Izrael silom uzvratiti protiv bilo kakvih agresivnih poteza.

- Nedavno smo čuli sve veće pretnje Irana protiv države Izrael. Ako Iran i njegovi partneri, članovi radikalne struje Sirija, Hezbolah i palestinske terorističke grupe, bilo u prvom ili drugom krugu država, izvrše akcije protiv Izraela, otkriće da je njihovo partnerstvo vrlo skupo - citirao je Kočavija "Tajms of Izrael" na vojnoj ceremoniji. 

- ID će vojno napasti svakog ko izbliza ili izdaleka učestvuje u aktivnostima protiv Države Izrael ili izraelskih ciljeva. Kažem ovo otvoreno i opisujem situaciju kakva jeste - odgovor i svi planovi su pripremljeni i uvežbani. 

Potez mornarice Izraela dolazi pošto je sličan manevar preduzela u ponedeljak američka podmornica. Američka mornarica potvrdila je da je podmornica sa vođenim raketama USS "Džordžija" 21. decembra ušla u Persijski zaliv kroz Ormuški moreuz, u pratnji dva američka ratna broda, takođe sa raketama na vođenje USS "Port Rojal" (CG 73) i USS "Filipinsko more" (CG-58 ), usred pojačanih tenzija sa Iranom.

Zvaničnik američke mornarice potvrdio je za Foks njuz da su najnoviji pokreti u Persijskom zalivu bili "dugo planirani" uoči približavanja godišnjice ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija, šefa Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) snaga "Kuds", u Iraku 3. januara 2020. godine američkim dronom.

Prema američkom zvaničniku, manevri nisu odgovor na raketni napad na kompleks američke ambasade u Bagdadu u nedelju. Prema američkoj mornarici, brod USS "Džordžija" može da nosi 154 krstareće rakete "Tomahavk" i 66 vojnika specijalnih snaga.

Mornarica je upozorila da vojnim potezom želi da demonstrira "posvećenost Sjedinjenih Država regionalnim partnerima i pomorskoj bezbednosti sa punim spektrom sposobnosti da ostanu spremni da se brane od bilo koje pretnje u bilo kom trenutku".

Američki vojni zvaničnici strepe od mogućeg napada Irana u nameri da se osveti za atentat na Sulejmanija u američkom napadu drona u blizini bagdadskog aerodroma u Iraku početkom januara prošle godine.

Glavni zapovednik Iranske revolucionarne garde, Hosein Salami, rekao je u septembru na veb stranici da će se Teheran osvetiti zbog američkog ubistva visokog komandanta generala Kasema Sulejmanija.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!