NOVI SOJ VIRUSA PRISUTAN JOŠ OD AVGUSTA: Italija preteča haosa u Britaniji?

Milica Ostojić- Dopisnik iz Rima

28. 12. 2020. u 22:13

JOŠ od prvog dana avgusta u Italiji kruži jedna varijanta korona virusa Sars-Kov-2, veoma slična engleskoj varijanti otkriveno je u Breši.

НОВИ СОЈ ВИРУСА ПРИСУТАН ЈОШ ОД АВГУСТА: Италија претеча хаоса у Британији?

Foto: Tanjug/AP

Sumnja se da je italijanska mutacija virusa bila preteča engleskog, koji je otkriven krajem septembra. 

To je objavio Arnaldo Karuzo, predsednik Italijanskog udruženja virologa, redovni profesor Mikrobiologije na univrezitetu u Breši i direktor Laboratorije za mikrobiologiju. Izdvojena varijanta, objasnio je, ima više tačaka mutacije u proteinu 'Spike' i kao i engleska varijanta i ova italijanska ima mutaciju na jednoj neuralgičnoj tački.

Do ovog otkrića došlo se sliučajno, posmatrana je jedna viralna anomalija, potpuno nepravilna zbog trajanja kod jednog pacijenta obolelog od Kovida-19 u aprilu. Naime, nakon što je ozdravio testovi koji su urađeni kod njega u avgustu su davali pozitivan rezultat virusa, pacijent nikako nije dobijao negativan test. 

- U novembru smo odlučili da izdvojimo taj deo virusa da bi shvatili zbog čega se nastavlja takvo stanje kod pacijenta i tako smo ustanovili da je reč o jednoj drugačijoj varijanti, sličnoj ali ne identičnoj onoj engleskoj. Potom smo izdvojili i jedan uzorak od istog pacijenta uzetog u avgustu mesecu i otkrili da je mutacija već tada bila prisutna Italiji- objašnjava dr Karuzo.

Postoji još jedna neistražena strana svega, naglašavaju stručnjaci.

- Ne znamo da li se engleska varijanta pojavila tačno u septembru kao što ne znamo da li se italijanska pojavila u avgustu- precizira najpoznatiji virolog Masimo Ćikoci epodemiolog  Univerziteta Kampus BioMediko u Rimu - Sve nam govori da se ova nova italijanska varijanta pojavila oko 1. jula.

- Podudarnost sekvenci između varijanti identifikovanih u Italiji i onih u Engleskoj dovodi do zaključka da je prva stvarala ostale koje se pojavljuju na našem kontinentu. Ali za potvrdu takve teze neophodna je rekonstrukcija svih prolazaka i potrebne su mnoge analize viralnih genoma kojima još ne raspolažemo- zaključuje virolog Ćikoci.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!