OVO NE ODGOVARA TRAMPU: Odbačena republikanska tužba protiv Pensa

tanjug

03. 01. 2021. u 00:41

AMERIČKI federalni sud odbacio je tužbu jednog republikanskog kongresmena čija je svrha bila da Majk Pens, aktuelni potpredsednik Sjedinjenih Država, odbaci glasove Elektorskog koledža koji je potvrdio pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena nad aktuelnim predsednikom i republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

ОВО НЕ ОДГОВАРА ТРАМПУ: Одбачена републиканска тужба против Пенса

Foto: Tanjug/AP

Pens će 6. januara predsedavati sednici Kongresa koji treba da se izjasni o ishodu novembarskih predsedničkih izbora koji je glasanjem potvrdio Elektorski koledž.

Tužbu je u petak odbacio sudija Džeremi Kernodl - koga je na funkciju predložio odlazeći američki predsednik.

U tužbi se iznosi tvrdnja da je potpredsednik Pens imao diskreciono pravo da odluči koji se glasovi mogu brojati. Takođe, od sudije su tražili da Pensu zabrani postupanje po Zakonu o prebrojavanju glasova donetom 1887. godine, koji utvrđuje način na koji se Kongres odnosi prema prigovorima na glasanje.

Predstavnik Ministarstva pravde, koji u ovom slučaju zastupa Majka Pensa, zatražio je od sudije Kernodla da odbaci tužbu, ukazavši da se njome tereti pogrešna osoba, s obzirom na to da je, kako je navedeno, pokrenuto mnoštvo teških pravnih pitanja o načinu na koji se prebrojavaju glasovi nakon predsedničkih izbora, prenosi Glas Amerike.

"Senat i Predstavnički dom, a ne potpredsednik, tela su za koja bi se mogli naći pravni osnovi za pokretanje slučaja”, ukazano je u podnesku Pensovog zastupnika.

Predstavnik za medije Donalda Trampa uputio je agenciju Rojters da se za komentar obrati kancelariji Majka Pensa, a njegov portparol odbio je da se izjasni o tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri