OPSTANAK ITALIJANSKE VLADE: Odluka o poverenju sutra na Senatu

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

18. 01. 2021. u 22:30

ITALIJANSKI premijer Đuzepe Konte danas je u Poslaničkoj skupštini zatražio poverenje o nastavku rada Vlade.

ОПСТАНАК ИТАЛИЈАНСКЕ ВЛАДЕ: Одлука о поверењу сутра на Сенату

Foto: EPA

Poslanici su se večeras nakon debate izjasnili u prilog aktuelne vladine većine, ali sutra je presudni dan kada stiže definitivna odluka koja pripada Senatu i njegovim glasovima.

Nakon odluke lidera partije „Italija Viva“ Matea Rencija o povlačenju ministara, Vlada je ušla u najveću krizu od njenog aktuelnog sastava na čelu sa Konteom. Zato je nakon konsultacije sa predsednikom Republike Serđom Matarelom premijer odlučio da uvede Parlament u odluku o njenoj sudbini.

Prvi krug glasanja prošao je kako se i očekivalo, ali sutra sledi presudna odluka Senata, sa za sada nedovoljnim brojem glasova zbog već najavljenog odsustva poverenja od strane senatora partije Matea Rencija, kao i čitave opozicije Desnog centra (neophodna je polovina glasova plus jedan), ali se premijer „ne predaje bez borbe“.

U jednočasovnom izlaganju premijer je napravio rezime onoga što je Vlada uradila od ustoličenja a posebno u vreme pandemije. Apelovao na jedinstvo i na neohodnu doslednost u vreme najveće zdravstvene i ekonomske krize u zemlji i pozvao sve snage dobre volje i evropske orijentacije u Parlamentu da glasaju za poverenje Vladi, upozorivši da „ne vidi bilo kakav razlog za izazivanje krize koji bi bio prihvatljiv i opravdan“.

Pretpostavke su neizvesne, s obzirom da će poslanici „Italija Viva“ glasati protiv. Osim ako se u kampanju ne uključi sa dovoljnim brojem glasova Pokret „MAIE – Italija 2023“ (Pokret Italijana u inostranstvu) tzv. „konstruktori“ evropski orijentisani, odnosno senatori izabrani među Italijanima u svetu na čelu sa Rikardom Merlom, predsednikom te grupe, a koji je podsekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Osim ovog Pokreta, Konte i Vlada računaju i na pojedince iz mešovitih grupa, na glasove dvoje doživotnih senatora, ali i na one koji „mogu okrenuti ćurak naopako“ i glasati ili za opstanak Vlade ili za njen pad, tako ostaje sve neizvesno do sutrašnjeg izjašnjavanja na Senatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!