PANIKA U ITALIJI: Kasni isporuka vakcina, imunizacija građana se odlaže za 2022. godinu

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

24. 01. 2021. u 13:25

MENjA se plan o vakcinisanju u Italiji koji je započet u punom ritmu, jer se redukuje isporuka vakcina Fajzer, Moderna a sada i AstraZeneka protiv koje italijanski premijer Đuzepe Konte najavljuje tužbu zbog kašnjenja.

ПАНИКА У ИТАЛИЈИ: Касни испорука вакцина,  имунизација грађана се одлаже за 2022. годину

Foto: Tanjug

Italija se suočava sa realnošću drastičnog kašnjenja doza vakcina tako da će do juna biti pokriveno sa vakcinisanjem samo zdravstveno osoblje i stanovništvo preko 80 godina.

Plan je bio da se do oktobra imunizuje 70 odsto stanovništva.


Sinoć je održan hitan sastanak sanitarnih vlasti, sa ministrom za Zdravlje Robertom Speranca, guvernerima Lacija i Veneta koji su zatražili da se kupe još dve vakcine, ruska Sputnjik i kineska i zatraži od Evropske agencije za medicinu ( Ema) da ih što pre proveri i autorizuje, jer bi se tako došlo do većeg izbora vakcina za kupovinu i eventualne nadoknade u kašnjenju vakcinisanja.

Hitno reagovanje više je nego neophodno, jer je Italija odlučila shodno i sanitarnom protokolu da ispoštuje drugu dozu vakcinisanja posle 21. dana od prvog cepiva tako će ostati još više nevakcinisanih i biće drastičnog kompromitovanju zacrtanog plana vakcinisanja i imunizacije, koja se sa sadašnjim kašnjenjem odlaže za 2022. godinu.

         

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri