"SEVERNI TOK 2" GOTOV DO MAJA: Nemački političari upozoravaju zemlje Evropske unije da je opasno srušiti sve mostove s Rusijom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

16. 02. 2021. u 23:21

GASOVOD "Severni tok 2", biće gotov do maja. Sada se postavljaju cevi na dnu mora u danskim teritorijalnim vodama. Uprkos pritiscima iz Vašingtona, nemačka vlada ne želi da popusti i njeni ministri javno govore da ne mogu da rade protiv interesa svoje privrede, a to je kupovina jeftinijeg ruskog gasa.

СЕВЕРНИ ТОК 2 ГОТОВ ДО МАЈА: Немачки политичари упозоравају земље Европске уније да је опасно срушити све мостове с Русијом

Polaganje cevi za gasovod u nemačkim vodama / Foto EPA

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, kazao je u Bundestagu da oni koji su protiv završetka "Severnog toka 2" moraju da razmisle o tome kakve će biti posledice. Mas smatra da bi odustajanje Evrope od ovog gasovoda još više zbližilo Rusiju i Kinu. Interesantno je da je Mas kazao i to da oni koji traže obustavu završnih radova na "toku 2", kupuju od Rusa sirovu naftu. Zbog toga je Mas istakao da je protiv bilo kakvih sankcija Rusiji koje bi nanele štetu nemačkim kompanijama.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Mas je rekao da se ne smeju srušiti svi mostovi između Evrope i Rusije, jer bi to bilo opasno i zato je nemačka vlada za dijalog sa Moskvom. Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je da je energetika jedan od malobrojnih mostova koji povezuje Evropu i Rusiju i zbog toga se cevovod mora napraviti i pustiti u upotrebu.

Cena "Severnog toka 2" je 11 milijardi dolara, a on će godišnje moći da transportuje 55 milijardi kubika plavog goriva. Do sada je postavljeno 94 odsto cevi na dnu Baltičkog mora.

Do završetka gasovoda treba da se u danskim teritorijalnim vodama položi 120 kilometara cevi, a zatim do kraja maja i 28 kilometara u nemačkim teritorijalnim vodama. Posle toga će početi testiranje gasovoda i ako sve bude u redu, Nemačka ali i još nekoliko zemalja zapadne Evrope, dobiće pouzdan dotok gasa.

Zbog američkih pretnji da će uvesti sankcije kompanijama koje rade na postavljanju cevi na dnu Baltika, bila je obustavljena gradnja gasovoda "Severni tok 2". Ali, u "Gaspromu" su govorili da oni imaju rezervno rešenje, pa sada na tom velikom projektu rade ruski brodovi "Fortuna", kojoj pomažu "Mukran" i "Baltički istraživač".

Protiv završetka "Severnog toka 2", bile su Amerika i njeni glavni evropski sateliti - Poljska, tri bivše sovjetske baltičke republike i Ukrajina. U Vašingtonu su tvrdili da oni prete sankcijama da bi naterali Rusiju da i dalje koristi ukrajinski gasovod, od čega Kijev na tranzitu godišnje zarađuje oko tri milijarde dolara. Ali glavni američki motiv je bio da natera Evropu da kupuje njen znatno skuplji tečni gas koji bi se dovozio tankerima na posebnim gasnim terminalima. Računica je vrlo prosta: što u Evropi bude više jeftinijeg ruskog gasa, to će Amerikancima biti teže da prodaju svoj. Sve ostale priče iz Vašingtona o tobožnjoj brizi za energetsku bezbednost Evrope su najobičnija farsa.

PONUDA

BERLIN je, sudeći po saznanjima do kojih je došla neprofitna ekološka organizacija "Akcija Nemačka" (DUH), dao administraciji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, "nepristojnu ponudu". Ova ekološka organizacija tvrdi da je Vašingtonu bilo ponuđeno oko 1,21 milijarda dolara, da se stopiraju sankcije koje je SAD namenila Rusiji, zbog "Severnog toka 2". Uz to, Berlin je nudio Americi da "na angro" uvozi njihov zemni gas (LNG), piše "Dojče vele".

Zauzvrat, SAD je trebalo da omoguće "nesmetano postavljanje cevovoda i puštanje u pogon "Severnog toka 2 ". I. S.

ERNST: LEPO OD BAJDENA, ALI...

Šef komiteta za ekonomiju i energetiku nemačkog Bundestaga, Klaus Ernst (na slici) iz partije Levice, kaže da se protivi razgovorima sa SAD o obustavljanju "Severnog toka 2". - Pozdravljamo spremnost SAD, na čelu sa predsednikom Bajdenom, za razgovore, ali obustavljanje "Severnog toka 2" nije tema, kao ni "mehanizam zaustavljanja" kojim bi se povezale isporuke gasa u EU sa garancijama za Ukrajinu - rekao je Ernst. Ranije je list "Handelsblat" objavio da su SAD dale predloge kojima bi se ukinule sankcije "Severnom toku 2" i po kojima bi se Ukrajini dale garancije da će ona ostati isporučilac energenata Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!