OŽIVELO SEDAM VEKOVA: U srednjovekovnom zamku u Vršcu otvorena prva stalna postavka o životu unutar kamenih zidina (FOTO/VIDEO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 07. 2023. u 20:00

U GODINI kada se obeležava tačno sedam vekova od prvog pomena Vršačke kule, tj. utvrđenja iznad Vršca, u tom srednjovekovnom zdanju juče je otvorena prva stalna izložba, koja na autentičan način prikazuje kako se tokom vekova odvijao život unutar tih kamenih zidina.

ОЖИВЕЛО СЕДАМ ВЕКОВА: У средњовековном замку у Вршцу отворена прва стална поставка о животу унутар камених зидина (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J.J.Baljak

Posetioci sada po prvi put mogu da vide originalne predmete pronađene na tom lokalitetu, kao i brojne replike oruđa, oružja, oklopa, zastava…

Stara i napuštena kula sa karakterističnim „zubima“ na vrhu, 2015. je potpuno rekonstruisana i ponovo postala dostupna javnosti. Njena unutrašnjost je od tada bila prazna, ali je čak i takva privlačila veliki broj turista. Očekuje se da će stalna postavka dodatno unaprediti razvoj turizma u tom gradu i čitavom regionu.

-Kula je simbol Vršca i mesto koje svi naši turisti žele da posete. Zato smo ove godine iz gradskog budžeta izdvojili dva miliona dinara za osnovno opremanje ove izložbe, da naši gosti, ali i Vrščani, po prvi put mogu da vide kako se ovde nekada živelo – ponosno je rekla gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Dugo se verovalo da je Vršačka kula, koja stražari nad gradom sa 399 metara nadmorske visine, podigao despot Đurađ Branković u 15. veku, nakon pada Smedereva. Te je tvrdnje, međutim, naučno opovrgnuo dr Aleksandar Krstić, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, koji je o tome objavio i naučnu knjigu. On je izgradnju utvrđenja smestio u kraj 13. veka, u period kada se Vršac zvao Erdšomljo, što je bacilo potpuno novo svetlo na istoriju grada.

ODUVEK BILA VOJNO UTVRĐENjE

KULA je oduvek bila vojno utvrđenje. U vreme Turaka tu su boravili i hrišćanski plaćenici, tzv. martolosi, koji su dobijali novac za svoju službu. Upravo iz jednog platnog spiska se i doznaje da je u samom utvrđenju bilo oko 25 osoba. Među njima je bilo i žena, što je utvrđeno na osnovu antropološke analize pet skeleta pronađenih unutar zidina. Opsežna arheološka istraživanja su, inače, rađena od 1997. do 2003. godine.

- Brojna dokumentacija dokazuje da su vršačko utvrđenje sagradili Ugari, mnogo pre turske najezde – kaže Krstić, za „Novosti“. - Ugarski kralj Bela IV je 1242, nakon odlaska Mongola sa ovih prostora, započeo obnovu zemlje i naredio masovnu izgradnju kamenih utvrđenja, naročito u pograničnim područjima. U decenijama koje su sledile prva je podignuta upravo tvrđava u Vršcu, tj. Erdšomlju. Najstariji dokument u kom se ona pominje potiče iz 1323. godine. Kasnije je bila u posedu despota Stefana Lazarevića, pa Đurađa Brankovića, Osmanlija.

Izložbu su na temeljima ovih podataka priredili kustosi-istoričari Gradskog muzeja Vršac Ivana Ranimirov i Stefan Mavrović. Postavili su je hronološki – od 1227. kada se prvi put spominje Erdšomljo do konačnog oslobođenja od Turaka 1716. godine.

-Prvi sprat je vezan za ugarski period. Tu su, ispod staklenog poda, izloženi originalni predmeti sa ovog lokaliteta, od grnčarije do delova oružja – navodi Mavrović. - Na drugom spratu je prikazan period srpske despotovine, za čije potrebe je oklope, vezirnu košulju i mačeve „vukovce“ radio Stevan Stevanović iz Kruševca. Poslednji sprat je posvećen turskom periodu. Tu je izložen i deo turskog vodovoda, koji, uz par nadgrobnih spomenika, predstavlja jedino opipljivo svedočanstvo njihove vladavine.

NOVO RADNO VREME

VRŠAČKA kula je do sada radila samo vikendom, a ubuduće će biti otvorena od četvrtka do nedelje, od 11 do 18 časova. Tokom zime je zatvorena. Karta će za odrasle koštati 250 dinara, a za decu, studente i penzionere 200.

Nije izostavljena ni romansirana strana priče o vršačkom utvrđenju, koja je nastala iz pera vršačkog publiciste Dušana Belče. Taj deo izložbe se nalazi u tzv. kapija-kuli i namenjen je deci.

-Za našu kulu je vezana legenda o začaranoj princezi, koju je čarobnjak pretvorio u zmiju, jer je odbila njegovu prosidbu. Ona se, prema legendi, i danas krije u kamenim zidinama – priča nam Ivana Ranimirov. - Tu je i priča o vršačkim patuljcima, koju smo ilustrovali keramičkim figuricama autorke Danijele Radeka. Takođe, imamo i lutkarski prikaz bitke u kojoj je vršački ustanik Janko Halabura podno kule odrubio glavu turskom begu. Detalj iz te borbe se nalazi na grbu Vršca.

U planu je da se na jesen postojeća postavka dopuni digitalnim sadržajima – idealnom 3D rekonstrukcijom zamka i 4D video-prezentacijom, koja će pružiti uvid u istorijske faze od formiranja utvrđenja do njegovog rušenja 1701. godine, nakon potpisivanja Karlovačkog mira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)