OVAKAV SPOMENIK SIGURNO NISTE VIDELI: Nalazi se pored Kruševca, a posvećen je - kukuruzu! (FOTO)

S.BABOVIĆ

24. 08. 2023. u 10:10

JEDINSTVEN spomenik nalazi se u selu Donji Stepoš pored Kruševca - visok je nešto više od dva metra i predstavlja klip kukuruza!

ОВАКАВ СПОМЕНИК СИГУРНО НИСТЕ ВИДЕЛИ: Налази се поред Крушевцa, а посвећен је - кукурузу! (ФОТО)

Foto:S.Babović

Neobično obeležje podignuto je 1999. godine, na Međunarodni dan hrane, 16. oktobra, i to na inicijativu zemljoradnika Aleksandra Petrovića, koji je bio rekorder u SFRJ u prizvodnji ove poljoprivredne kulture.

Foto:S.Babović

 

Proizvodio je i 16 tona kukuruza po hektaru i zbog svoje produktivnosti više puta je nagrađivan. Jednom prilikom i ukazom Predsedništva SFRJ - Ordenom rada sa zlatnim vencem. Rekordna proizvodnja je kod čika Ace proistekla iz straha od gladi.

- Otac mi je umro kada sam imao sedam meseci, a majka me je ostavila dok sam bio dve godine, pa su me čuvali baba i deda, puka sirotinja – ispričao je svojevremeno „Novostima“ Aleksandar Petrović. - Gajili su duvan. Čim sam se vratio iz vojske, a bio sam telegrafista, nudili su mi da se aktiviram. Nisam hteo. Hteo sam da budem na njivi.

Po savetu istaknutog naučnika dr Velje Dimitrijevića, Petrovići su preorali livade i počeli da sade kukuruz.

Foto:S.Babović

 
 

- Počeo sam da sadim hibridni kukuruz SK1 – Zemun Polje, sve do dve trećine njive, a deda negoduje, pa ja kukuruz posadim do dve trećine, a on ostatak svojim, domaćim kukuruzom – prisećao se legendarni poljoprivrednik. - Dedin nikne odmah, a moj bude „cviljav“. Stručnjaci rekoše da se strpim, a selo se smeje dedi što ga prevario unuk. U julu, moj kukuruz premaši dedin, a deda se krsti i plače od sreće. Tako sam ga ja, ipak, „prevario“. 

Da seljak treba da sluša nauku bila je cela čika Acina filozofija. Reklamirao je hibricide za HI „Župa“, „Galeniku“, „Zorku“ Šabac, ali nikad nije uzeo ni dinar. 

Tonu hrane poklonio je izbeglicama iz Hrvatske. Priznanje Kompanije "Novosti", za Najplemenitiji podvig godine dobio je 1992. godine.

Foto:S.Babović


 

KLIP OD DOMAĆEG MERMERA

SPOMENIK „Kukuruz“ izradio je akademski vajar Živorad Ciglić. Na postamentu je stilizovan klip, sa dva lista. Izrađen je od „plavog toka“, vrste mermera iz majdana kod Požege. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)