KRUŠEVAC SE ODUŽIO VELIKOJ UMETNICI: Brojni muzičari nastupili u čast 100.godišnjice rođenja slavne harmonikašice Radojke Živković(FOTO)

S. Babović

25. 08. 2023. u 22:39

I duže od dva sata, koliko je trajala svečana akademija sinoć u Kruševcu, bilo je malo da se izvedu kompozicije slavne harmonikašice Radojke Živković (1923-2002) i ispriča njena životna i muzička istorija.

КРУШЕВАЦ СЕ ОДУЖИО ВЕЛИКОЈ УМЕТНИЦИ: Бројни музичари наступили у част 100.годишњице рођења славне хармоникашице Радојке Живковић(ФОТО)

Foto:S.Babović

Kruševljani su se na dostojan način podsetili Radojke Živković povodom 100.godišnjice njenog rođenja. Priča o njenim muzičkim korenima, prvim uspesima na sceni, brojnim priznanjima i koncertima koje je održala tokom izuzetne karijere, njen život sa vernim suprugom, koncert majstorom, harmonikašem Milutinom Tinetom Živkovićem (1918-1985) predstavljena je akademiji kroz video-kolaže, snimke nastupa, pročitane misli poznatih kritičara i umetnika, izvođenje muzičara i orkestra.

Porodica, KUD "Radojkino kolo" i Kulturni centar pripremili su program sa brojnim umetnicima, poput Snežane Đurišić, Ljubiše Pavlovića, Aleksandra Sofronijevića, Ringa Hamidovića, Grujice Nikolića, Orkestra Filipa Miladinovića. Nastupila je i Radojkina unuka, Dragana Stevović.

Poseban program sa kolažem Radojkinih pesama, pripremio je iz Sidneja, sin Slobodan Živković, profesor muzike, pijanista, etnomuzikolog, koji sa potomcima čuva instrumente, narodne nošnje svojih roditelja, opanke, vezane čarape, ali i crnogorske gusle koje podsećaju na prošlost Radojkinih predaka, pradede Tome i dede Mateje Tomića.

- Radojka i Tine su bile zajedno celog života, upoznali su se kada je ona imala pet, a on - 10 godina, zajedno su bili 57 godina - podsetio je sin, Slobodan Živković, na činjenicu da su zajedno kod Radojkinog oca učili harmoniku.

Ime čuvene harmonikašice duboko je urezano u srpsko muzičko nasleđe.

- Radojka je ponikla iz sraca i duše samaog naroda i tokom celog života, na svoj način, čitavim dostupnim joj svetom, pronosila suštinske vrednosti našeg narodnog stvaralaštva - rekao je kompozitor Zoran Kristić, glavni urednik muzičkog programa Radio Beograda povodom 50 godina umetničkog rada harmonikašice i kompozitorke.

Još 21 godinu Radojka je neumorno nastupala iza tih reči. U tom periodu, srela je i pevačicu Snežanu Đurišić, koja je možda najprepoznatljivija baš po izvođenju pesme "Odakle si sele", nezvanične himne Kruševca. Popularna pevačica prisetila se i da ju je Radojka posetila u Kraljevu, dok je bila devojčica, a da je kasnije s radošću dočekivala u Beogradu.

-U Srbiji je harmonika nacionalni instrument broj 1, teško je nabrojati stotine i hiljade dobrih harmonikaša - rekao je Ljubiša Pavković, rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a. - Ali jedna se harmonika razlikovala od svih - harmonika Radojke Živković. Ona je pričala na harmonici. Ona je milovala dušu.

POTOMCI

SVI potomci Radojke i Milutina Tineta Živkovića nasledili talenat. dar. Slobodan, profesor i etnomuzikolog i Zoran, magistar klavira i violine, zatim unuci Aleksandar Živković, violončelista i muzikoterapeut, Marija, violinistkinja i operska pevačica, Milena, šef orkestra u Dominikanskoj Republici, kao i praunuci, koji imaju karijere u pop - muzici, mjuziklima, violini... I Radojkin rođeni brat Radosav, otac naše sagovornice Dragane, kao i sestra Milosija, nisu bili bez talenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost