USKORO POČINJE OBNOVA SPOMEN-KOSTURNICE JUNACIMA VELIKOG RATA: Novo ruho Mauzoleju na Vidu

D. Matović

10. 10. 2023. u 16:57

MAUZOLEJ na grčkom ostrvu Vido, podignut 1938, koji svedoči o golgoti srpskih ratnika u Velikom ratu, uskoro će dočekati veliku obnovu. Mestu, na kome počivaju srpski heroji, vratiće se izgled kakav je osmislio čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov. Posao finansira Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a za realizaciju je zadužen Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

УСКОРО ПОЧИЊЕ ОБНОВА СПОМЕН-КОСТУРНИЦЕ ЈУНАЦИМА ВЕЛИКОГ РАТА: Ново рухо Маузолеју на Виду

Foto: I. Marinković

- Temljena obnova Mauzoleja počeće, najverovatnije, tokom naredne građevinske sezone - kaže za "Novosti" Dubravka Đukanović, direktorka Zavoda. - Naredne nedelje ekipa Zavoda će otići na Vido da bi snimila objekat po svim osnovama, detaljno pregledala konstrukciju i uzela uzorke. U timu su arhitekte, konzervatori, istoričari umetnosti i geodete. Oni će prikupiti potreban materijal za izradu projektne dokumentacije.

Ceo poduhvat se izvodi u saradnji sa grčkim partnerima.

- Mauzolej se nalazi na teritoriji Grčke, pa je neophodno da se u ceo posao uključe i grčki partneri zbog dozvola za obnovu - objašnjava Đukanovićeva. - Pripremili smo sve dopise za njihove nadležne institucije. Naša ambasada je, takođe, uključena u taj deo posla. Ne znamo koliko će obnova trajati. Verujem da će se sve završiti brzo i da ćemo dobro sarađivati, kao kad se obnavljala Srpska kuća na Krfu. Alarm je upaljen pre nešto više od godinu dana kada je ekipa Zavoda morala hitno da sanira oštećena ulazna vrata koja nisu mogla da se zatvore. Objekat je u lošem stanju i potrebna je kompleksna obnova.

Foto: I. Marinković

 

Zbog izbijanja Drugog svetskog rata Mauzolej nije završen. Nisu izrađene ni dve bronzane statue srpskih vojnika, čija visina treba da bude 3,5 metara i koje treba da stoje na ulazu i odaju počast srpskim vojnicima koji počivaju u spomen-kosturnici, kao i onima koji su pokoj našli u Plavoj grobnici.

Neznani i znani junaci

U SPOMEN-KOSTURNICU na Vidu prenete su kosti srpskih vojnika koji su bili sahranjeni na 27 grobalja na Krfu. Na mermernim zidinama nalaze se 1.232 kasete sa kostima ratnika čija su imena bila poznata. Kosti 1.532 nepoznata ratnika sahranjena su u dva spoljašnja bočna kamena bunkera iznad kojih se nalaze lice i naličje. Iznad ulaza u Mauzolej je velika reprodukcija Albanske spomenice na kojoj je grb Kraljevine Jugoslavije.

- Arhitekta Krasnov je zamislio da bronzane statue srpskih vojnika budu na ulazu, ali nam nedostaje dokumentacija o tome. Možda je u nekom arhivu. Pokušavamo da je pronađemo - kaže Đukanovićeva.

Uređenje Mauzoleja i prostora oko njega trebalo je da počne 2020, ali je pandemija kovida 19 odložila posao. Još tada je isplanirano da se fasada kompletno očisti i sredi, kao i da se urede i obnove prilazne staze. Spomen-kosturnica, Mornarički krst pored nje i kompletan prilaz biće osvetljeni najkvalitetnijom rasvetom, koja će se kompjuterski podešavati.

Smatra se da je na ostrvu Vido i u Plavoj grobnici sahranjeno više od 10.000 srpskih vojnika i regruta. Na ostrvo, kamenito i bez vegetacije, koje su Grci zvali Ostrvo zmija, došle su 21. januara 1916. moravska, pirotska i čačanska vojna bolnica. Umrli srpski vojnici su najpre sahranjivani na kamenitoj obali ostrva Vida u plitkim grobovima (1.200), a kada su počeli masovno da umiru, čamcima su francuskog sanitetskog groba prevoženi a onda potapani u vode Jonskog mora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave