U MASAKRU UBIJENO VIŠE OD 300 MEŠTANA KOPAONIKA: SS divizija pekla je decu, sakatila žene, zapalila crkvu sa vernicima (FOTO)

S.BABOVIĆ

10. 10. 2023. u 22:01

VIŠE od 300 meštana Krive Reke kod Brusa ubijeno je u masakru, koji je istorija upamtila pod kodnim imenom operacija “Kopaonik”.

У МАСАКРУ УБИЈЕНО ВИШЕ ОД 300 МЕШТАНА КОПАОНИКА: СС дивизија пекла је децу, сакатила жене, запалила цркву са верницима (ФОТО)

Foto arhiva sagovornika

Tog oktobra 1942.godine u podkopaoničkim selima goreli su ljudi. Kada je krenulo užasno  ubijanje, pripadnici SS divizije “Princ Eugen”, sa oko 1.500 podunavskih Nemaca,oko 1.000 pripadnika bugarskog 36. pešadijskog puka i 300 belogardejaca pekli su, palili, sakatili i streljali meštane podkopaoničkih sela. Najviše je stradala Kriva Reka.

Najmlađa žrtva bila je beba Vera (Trifunović). Poživela je tek mesec dana. Najstariji ubijeni bio je Jablan Mišković od 80 godina.

-Sačuvalo me je telo mrtve majke, sisao sam dva dana i dve noći - posvedočio je Ratomir Nikolić, koji je preživeo masakr.- Imao sam samo šest meseci. Pričala mi je to moja baba, koja me je i našla među pedeset ubijenih ljudi. Nekim slučajem ostao sam živ, prekriven leševima.

Književnik, novinar i publicista Goran Minić decenijama je istraživao zločin.

Goran Minić, Foto S. Babović

-To su bili strašni gubici za malo selo, procenjuje se da je to procentualno, u odnosu na živalj, bilo najveće stradanje u Drugom svetskom ratu-napominje publicista Goran Minić.

Sudbine Krivorečana opisane su i u dokumentarnom ostvarenju "Plač prazne kolevke" režisera Gorana Erčevića. Autor je preneo za „Novosti“ da nijedan zaselak nije ostao pošteđen. Ubijeni su svi u malim mestima Jankovići, Nikitići, Novčići, Lazarevići, Đurići...

Radunka Nikolić preživela je krvavu prosidbu 12. oktobra, 1942. godine. Trebalo je da se uda za Milovana Milinčića, momka iz Osredaka, odakle su sa budućim mladoženjom pristigli rođaci sa poklonima i muzikom. Masakr je prekinuo ljubav, zauvek.

- Naoružani, sa psima koji su besno lajali, uleteli su u dvorište i kuću kao krovoločne zveri - ispričala je Radunka. - Pucali su u nas, u goste, oko 40 nas je bilo. Pala sam među prvima, preko mene je palo nekoliko stradalih i to me je sačuvalo. Bila sam teško ranjena. Posle svega, kada je sve prošlo, nisam mogla da spasem ruku. Odsekli su je.

ZA “uspeh” operacije “Kopaonik” Hajnrih Himler unapredio je direktno odgovornog za pokolj u Krivoj Reci SS komandanta Riharda Kazerera. Kazerer i njegov pretpostavljeni August Šmithuber, komandant puka "Princ Eugen", nakon rata su osuđeni i streljani zbog ratnih zločina.

Scena iz dokumentarca Gorana Erčevića , Foto privatna arhiva

Prvi izveštaj sa mesta zločina i popis žrtava uradio je sudija Radovan Marković 14. oktobra 1942. godine,a o masakru je 20.oktobra kroz taj izveštaj obaveštena i Vlada na čijem je čelu bio Milan Nedić. Neimenovane žrtve su dobile imena i korigovan je njihov broj tokom istraživanja istoričara Budimke Kovbasko, uz svedočenja preživelih i upućenih. Na istorijskoj rekonstrukciji radio je naučnik Milovan Matić. Svi oni,zajedno sa novinarima i publicistima pomogli su da se žrtve ne zaborave.

Današnji izgled Crkve Svetog Petra i Pavla, Foto privatna arhiva

Kriva Reka danas broji 500 meštana. Svakog oktobra prisete se pogroma predaka, kod spomen-obeležja iz 2011. godine, ispred krivorečke crkve stare 400 godina. Zločinci su i tu bogomolju uništili. Minirali su i podigli u vazduh Crkvu Svetog Petra i Pavla. Pod njenim krovom je bilo 70 vernika. Svi su izgoreli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!