REZERVAT "UVAC" PROŠIREN: Kraljevstvo beloglavog supa veće za 100 hektara

J. Matijević

16. 04. 2024. u 20:35

UREDBOM Vlade Srbije Specijalni rezervat prirode "Uvac" veći je za 100 hektara.

РЕЗЕРВАТ УВАЦ ПРОШИРЕН: Краљевство белоглавог супа веће за 100 хектара

Foto: Tanjug/ R. Prelić

Za nepunih godinu dana ovo je druga uredba Vlade o proglašenju Specijalnog rezervata: prošlom je sa 7.543 proširen na 11.750, a sada na 11.845 hektara. Osim toga, doneto je i niz novina u režimu gazdovanja.

Mada je prethodno zbog izgradnje buduće reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" od "kraljevstva beloglavog supa" izuzet donji deo kanjona Uvca (deo Radoinjskog jezera i klisure ispod brane), zauzvrat je u gornjem delu rezervatu pridodato više parcela pod državnom šumom u opštinama Nova Varoš i Sjenica (u selima Amzići, Vilovi, Gornje Trudovo i Lopiže).

Orlovi u rezervatu "Uvac", Foto Ilustracija/Tanjug

Beloglavi supovi - kraljevi nebeskih visina

- Poslednja uredba korigovala je delom i granice unutar samog rezervata - kaže za "Novosti" Nikola Šaponjić, direktor Rezervata. - Tako je sada u prvom režimu zaštite 1,048 hektara. Reč je o površinama u klisurama Uvca, Veljušnice, Kladnice, Tisovice, Pavlovića broda i delu Radoinjskog jezera. Na tom delu, dozvoljena su samo naučna istraživanja i kontrolisane edukativne posete. Pod drugim stepenom zaštite je oko 40 odsto rezervata, a pod trećim više od polovine i tu se podrazumevaju nešto blaži uslovi zaštite.

Kako se navodi u Uredbi Vlade, na površinama gde je utvrđen treći stepen podrazumeva se proaktivna zaštita. Upravljač Rezervatom, naime, može da obavlja intervencije restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja. Osim toga, omogućen je i razvoj sela i seoskih domaćinstava, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, kao i selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa i prostora.

Foto: Tanjug/ R. Prelić

U okviru rezervata su i mnognj svetinje, među njima i manastir Dubnica

KRATOVO

ZANIMLjIVO je da je selo Kratovo kod Priboja, novom uredbom izuzeto iz Specijalnog rezervata zbog planiranih radova, i to samo godinu nakon što se u njemu prošlom uredbom našlo.

Kada je reč o režimu gazdovanja na Radoinjskom jezeru, gde je poslednjih godina bila na snazi zabrana za sva plovila, sada je dozvoljena upotreba čamaca na motorni pogon do 10 konjskih snaga, ali samo do ulaska u kanjon i prvih gnezda beloglavog supa. Ova odluka, međutim, prestaće da važi 2030, kada se prema najavama očekuje završetak radova na izgradnji RHE "Bistrica". Posle tog datuma, na Radoinjskom jezeru moći će da se koriste samo čamci na vesla.

Foto: Tanjug/ R. Prelić

I čamcima pristup ograničen

Specijalni rezervat prirode "Uvac" je područje prve kategorije od izuzetnog značaja, a u našoj zemlji i van nje poznato je kao najveće prirodno stanište beloglavog supa na Balkanu. Prostire se u gotovo tridesetak sela u opštinama Nova Varoš i Sjenica. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave