SLAVA 1. MAJEVIČKE BRIGADE VRS NE BLEDI: Oko 3000 pripadnika te jedinice borili su se za slobodu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 05. 2023. u 18:31

SLAVNI ruski pesnik reče: Čovek kako to gordo zvuči! A, ja danas, sa vama, na ovom mestu, i ovim povodom, mogu glasno, jasno i ponosno da kažem: "Priva majevička brigada Vojske Republike Srpske, kako to gordo zvuči", rekao je Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik posle svečenog defilea ratnih zastava Vojske Republike Srpske, čime je započeto obeležavanje 12. maja Dana VRS i dana Trećeg pešadijskog puka

СЛАВА 1. МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ ВРС НЕ БЛЕДИ: Око 3000 припадника те јединице борили су се за слободу

foto V Mitrić

Oko 3000 pripadnika te slavne, časne, ponosne, neumoljive jedinice borili su se, isključivo, viteški, braneći samo svoje, boreći se za slobodu.

Nisu mislili što će mnogi od njih, za današnju Republiku Srpsku, za slobodu i sve nas, dati svoje živote i delove tela. Ne smemo, nikad, baš nikad, da zaboravimo na 301 stradalog u ratu div junaka našeg roda, pripadnika te čuvene jedinice i na njih 648 ranjenih. Mi smo njihovi dužnici dokle god smo živi.

I prirodno je da čuvamo sećanja na njih, ali da se i, neprestano, nadahnjujemo njihovom neverovatnom snagog, energijom i čašću, kako bismo sačuvali slobodu, Republiku Srpsku i mir. U miru bijemo bitku da učinimo što je veći mogući progres našeg grada Ugljevika i našeg celog kraja, dajući tako veliki doprinos progresu, ali i stalnom jačanju našeg najvećeg i najdražeg čega - naše Republike Srpske.

I kao potomci junaka, slobodara, rodoljuba, pravdoljuba i antifašista, naši junaci iz Prve majevičke brigadi, i pali, i ranjeni i oni koji su preživeli ratne golgote, uzor su i ponos svih nas.Sa istim žarom danas moramo da radimo i da gradimo.Vojska je bila, zapravo, narod.I narod je i rečju i delom rekao svoje.I narod uvek mora da se sluša.

Danas, svi vi koji nastavljate tradicije slavne 1.Majevičke brigade, znajte da smo uvek sa vama i uz vlast.Mir i sloboda su najveće blago sveta.Obavljajući svoje dužnosti, znajte da ste tako najboljem put za vas lično, za vaše porodice i naš rod.

Prva majevička brigada VRS poznata je, pored ostalog, što je njen komandant, slavni naš pukovnik, Milan Jović, poginuo na prvoj liniji borbe, sa komandom „za mnom“.Takva je to bila jedinica, kao i njen proslavljeni komandat, čije ime čuvamo sebično i slavimo.

Verujem da ćemo znati i umeti da sačuvamo mir, da će i u svetu da preovladava razum, ali, isto tako, ne smemo biti uspavani, jer nas iskustva iz prošlosti opominju da je to, jednostavno, nedopustivo - zaključio je Perić.

Svečanost je održana na glavnom  trgu u Ugljeviku, a o slavi ratne jedinice govorili su i Sreten Milošević, komandant Prvog pešadijskog puka (RS) OS BIH, predsednik ugljevičkih boraca i Ratko Đurković, ratni načelnik Štaba Prve majevičke brigade VRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!