BESPLATNA SAMO HITNA POMOĆ: Zdravstvena zaštita građana u inostranstvu o trošku FZO RS

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 06. 2023. u 10:54

OSIGURANICI Fonda zdravstvenog osiguranja RS tokom privremenog boravka u inostranstvu kao, na primer, za vreme godišnjih odmora mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć, i to u zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju, rečeno je iz Fonda za "Novosti".

БЕСПЛАТНА САМО ХИТНА ПОМОЋ: Здравствена заштита грађана у иностранству о трошку ФЗО РС

Fond zdravstevnog osiguranja RS, Foto Nezavisne

BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Nemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom, Češkom i Luksemburgom.

- Pre polaska u ove zemlje osiguranici mogu da dobiju ino-obrasce. I osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje FZO ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano, odnosno treba da pokažu pasoš iz BiH - navode iz Fonda. - Pre polaska na put osiguranik treba od porodičnog lekara da dobije uverenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uverenja Fond izdaje odgovarajući obrazac, koji se ne naplaćuje. Ino-obrazac se može izdati za period do 60 dana u toku jedne godine.

Povraćaj troškova

IZ Fonda navode da sa ino obrascem osiguranici FZO za vreme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć. Troškove će snositi republički fond. U slučaju da se usluga, ipak, naplati osiguranici mogu predati Fondu zahtev za refundaciju troškova.

- Ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje, jer pokriva hitne slučajeve, dok putno osiguranje pokriva i druge rizike. Ino-obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi - napominju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Iz ovog fonda napominju da pokrivaju troškove zdravstvene zaštite za vreme boravka u navedenim zemljama samo u slučaju hitne, neodložne zdravstvene zaštite, te da se ino-obrascem ne mogu pokriti troškovi ciljanog odlaska u inostranstvo radi lečenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)