ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA O KOM SE MALO GOVORI: Istoričar Gideon Grajf o stradanju našeg naroda u Srebrenici

Novosti online

25. 08. 2023. u 22:16

U OPSEŽNOM izveštaju, Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda na području srebreničke regije od 1992. do 1995. utvrdila je da je na ovom području ubijeno više hiljada Srba.

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ СРБА О КОМ СЕ МАЛО ГОВОРИ: Историчар Гидеон Грајф о страдању нашег народа у Сребреници

Foto Tanjug/ R. Prelič

Postojalo je nastojanje etničkog čišćenja Srba, rekao je izraelski istoričar i predsednik Nezavisne međunarodne komisije, Gideon Grajf, u intervjuu za RTRS.

Grajf je demantovao tvrdnje pojedinih medija iz Federacije da je komisija u izveštaju predstavila izmenjen broj stradalih muslimana u regiji Srebrenice.

– Postojalo je nastojanje da se etnički očiste mnoga srpska sela, na hiljade Srba je brutalno ubijeno u periodu od 1992 do 1993. na području Srebrenice. O tome se ne zna dovoljno, o tome se ne objavljuje dovoljno, a jedan od naših ciljeva bio je da pokažemo i taj deo istorije. Istorija ne može biti jednostrana – poručio je Grajf.

Grajf naglašava da kada govori o stradanju svih ljudi, a to je i u nazivu komisije, onda morate da opišete sve, ništa se ne smije gurati pod tepih.

– Nemam ovde podatke, ali se radi o hiljadama. Ubijani su u svojim domovima, ispred kuće, na delu je bilo brutalno etničko čišćenje i o tome se mora govoriti – dodao je Grajf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024