PRESUDNA BITKA U ODBRANI SRSPKE: U Novom Gradu obelena 28. godišnjica od hrvatske agresije

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 09. 2023. u 07:00

ODBRANA zapadnokrajiških opština jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji srpskog naroda koja ne sme biti zaboravljena uprkos stalnim i upornim izvrtanjem činjenica i nametanjima dvostrukih aršina koji nisu bazirani na istini, činjenicama i pravdi, poručio je Milorad Dodik, predsednik RS povodom 18. septembra dana kada se obeležava odbrana zapadnih granica Republike Srpske od napada hrvatske regularne vojske.

ПРЕСУДНА БИТКА У ОДБРАНИ СРСПКЕ: У Новом Граду обелена 28. годишњица од хрватске агресије

zapadnokrajiške opštien SRNA

Ove godine 28. godišnjica od agresije na Srpsku i centralno obeležavanje je bilo u Novom Gradu. Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. u 9.25. Pripadnici Vojske RS uspeli su sutradan 19. septembra da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une. Na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica za ta dva dana u hrvatskoj agresiji ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika Vojske RS i šest pripadnika MUP Srpske.

Predsednik RS kaže da je bitka za odbranu zapadnokrajiških opština bila jedna od presudnih za očuvanje RS imajući u vidu plan regularne Hrvatske vojske čija je namera bila da okupira Banjaluku i tako omogući hrvatsko-muslimanskim snagama da nastave napade dalje prema reci Drini.

- U tom krvavom pohodu srpski narod doživeo bi sudbinu svojih sunarodnika iz Srpske Krajine ili Sarajeva. Namera neprijatelja je bila jasna - etničko čišćenje svega što se srpskim imenom zove - naglasio je Dodik i podsetio da ovu akciju regularne Hrvatske vojske nikad nije osudio nijedan sud, niti je bilo ko odgovarao za zločin.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je 18. septembar jedan od najvažnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji.

Pretrpeli velika razaranja

NASELjA i gradovi zapadnokrajiških opština su pretrpeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o proceni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

- To nije bila samo odbrana Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice, jer je plan oružanih snaga Hrvatske bio da očiste ovaj prostor, kao što su to uradili mesec dana ranije na prostoru Republike Srpske Krajine - rekao je Drljača i dodao da je odbranom zapadnih granica sačuvana današnja teritorija Republike Srpske.

Odbrana Kozarske Dubice pre 28 godina najsudbonosnija pobeda Vojske RS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojoj je poražen mnogobrojniji i savremenije opremljen neprijatelj - Hrvatska vojska, deo snaga tzv. Armije BiH, ali i Snage za brze intervencije NATO, izjavio je komandant odbrane ove opštine Pantelija Ćurguz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!