SPASAVANJE SAVEZNIČKIH PILOTA POTVRDA DA SU SRBI UVEK NA STRANI PRAVDE: Kod Doboja obeležena 79. godišnjica akcije „Halijard“

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 10. 2023. u 08:00

AKCIJA "Halijard - vazdušni most" u kojoj je pre 79 godina spaseno više od 500 savezničkih pilota od strane srpskog naroda, još jedna je potvrda da su Srbi uvek bili na strani pravde, pobednika i antifašista, a da je danas srpska sabornost opasnija od oružja, poručio je predsednik RS, Milorad Dodik, u Boljaniću kod Doboja, gde je obeležena godišnjica akcije "Halijard".

СПАСАВАЊЕ САВЕЗНИЧКИХ ПИЛОТА ПОТВРДА ДА СУ СРБИ УВЕК НА СТРАНИ ПРАВДЕ: Код  Добоја обележена 79. годишњица акције „Халијард“

Doboj akcija Halijard obeležavanje foto SRNA

U Boljaniću je pre 79 godina, spaseno čak 60 savezničkih pilota.

Dodik je istakao da je ova akcija deo slavnog dela istorije srpskog naroda i herojski podvig, i da se pokazalo da Srbi deluju na isti način u borbi za slobodu bez obzira na oskudicu.

- I pored činjenice da ovde nema američkih predstavnika, to ne utiče na činjenicu šta su Srbi radili - rekao je Dodik.

Naveo je da je njihov nedolazak na obraz Ambasadoru SAD Majklu Marfiju, i ukazao da neće biti podržana sadašnja antisrpska politika SAD, navodeći da čin oduzimanja imovine znači i samostalnost Republike Srpske.

Dodik je zahvalio predsedniku Fondacije "Halijard" Džonu Kapelu što čuva sećanje na slobodarsku borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini i generala Dražu Mihailovića.

Slava i čast

VENAC na spomenik u Boljaniću kod Doboja položila je i izaslanik predsednika Srbije Maja Gojković. Ona je rekla da Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i čuvaju sećanje, slavu, čast i požrtvovanost Srba. Istakla je da se ne sme dovesti u pitanje ta žrtva i marginalizacija sećanja na "Halijard".

- Boljanić je podsetnik na ljudsku čast, žrtvovanje i solidarnost u veoma teškim ratnim okolnostima, što povezuje dva naroda, srpski i američki - istakao je Kapelo.

Izrazio je i zahvalnost srpskom narodu čiji su pripadnici rizikovali svoje da sačuvaju živote američkih pilota. Kapelo je istakao da ova Fondacija tu priču čuva od zaborava u 14 muzeja i pedesetak saveznih država u Americi, koja treba da bude most između SAD i Republike Srpske.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da su Boljanić, grad Doboj i RS slobodarski primer hrabrosti i čestitosti, uvek na pravoj strani istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!