PODRŠKA SIGURNOJ KUĆI: Grad Bijeljina pomaže Fondaciju "Lara" i žrtve nasilja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

24. 10. 2023. u 06:30

GRADONAČELNIK Bijeljine Ljubiša Petrović i njegovi saradnici sastali su se sa predstavnicama ženske nevladine organizacije - Fondacije "Lara".

ПОДРШКА СИГУРНОЈ КУЋИ:  Град Бијељина помаже Фондацију Лара и жртве насиља

foto v mitrić

Skup je bio prilika da gradski zvaničnici posete lokalitet sigurne kuće "Lare", koja već više od deset godina obezbeđuje siguran prostor za žene i decu žrtve nasilja u porodici iz čitave Bosne i Hercegovine, kao i da se razmotre potrebe, ali i mogućnosti proširenja kapaciteta i drugi radovi koji su trenutno u toku.

Na osnovu zahteva koji ova Fondacija planira da uputi Gradskoj upravi, naredne godine bi se u budžetu grada mogla naći i pozicija sa grant sredstvima za radove na adaptaciji i proširenju sigurne kuće.

- Nažalost, svedoci smo ozbiljnosti problema nasilja u porodici, a nemili događaji nas svaki put iznova šokiraju i poraze. Upravo zato, moramo biti ispred problema i preduzeti sve u svojoj moći da nas nedostatak finansijskih sredstava ne osujeti u nameri da zaštitu i podršku pružimo svim ženama i deci koji se nađu u opasnosti. Iskreno se nadam, da se u klupama Skupštine grada neće naći niko ko bi ovu plemenitu nameru sprečio i onemogućio uvrštavanje sredstava za sigurnu kuću u budžet za 2024. godinu - rekao je gradonačelnik.

Ignorišu brojne projekte

ODNOS resornog ministarstva prema udruženju "Lara" nije usamljen slučaj na području grada Bijeljina. Naprotiv, brojna ministarstva Vlade RS su ostala nema za projekte u Bijeljini, a Gradska uprava konstantno pokušava tu nepravdu da ispravi i podstakne ih da tretman lokalnih zajednica bude bar malo ujednačeniji, ako već nije jednak.

Iako je deseti mesec već na izmaku, "Lari" od Ministarstva porodice omladine i sporta ove godine još uvek nije doznačena niti jedna jedina konvertibilna marka, iako je to bilo planirano budžetom.

Iz Fondacije kažu da su do sada uspeli premostiti ovaj problem, ali da će, ukoliko ta sredstva ne pristignu ni do kraja godine, "Lara" imati ozbiljan problem u funkcionisanju, što bi u pitanje moglo dovesti čak i plate zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)