U DRVARU VETAR NOSIO KROVOVE SA KUĆA: Velika šteta u većinski srpskoj opštini u Federaciji BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 11. 2023. u 09:55

OPŠTINA Drvar u Federaciji BiH, a gde Srbi čine preko 90 odsto stanovništva, pretrpela je veliku materijalnu štetu usled nedavnog olujnog vetra i padavina. Na desetine javnih i privatnih objekata je ostalo bez krovova, a makadamski putevi su skoro pa totalno uništeni na području cele opštine Drvar. Štetu je pretrpeo i stadion Sportsko-rekreativnog centra "Radomir Kovačević", Radnički dom, Dom zdravlja, ali i brojni stambeni objekti.

У ДРВАРУ ВЕТАР НОСИО КРОВОВЕ СА КУЋА: Велика штета у већински српској општини у Федерацији БиХ

Područje Drvara / Foto S. Mišljenović

Kako bi što pre sanirali oštećene objekte jer dolazi i zima i još veće padavine, iz opštine su uputili apel za pomoć na adrese institucija Srpske, Srbije, Federacije BiH i Livanjskog kantona.

Dušica Runić, načelnica Drvara, kaže za "Novosti" da opština, nažalost, nema dovoljno finansijskih sredstava da pomogne svim građanima koji su pretrpeli štetu u olujnom nevremenu koje je pogodilo opštinu.

- Teško da možemo pomoći građanima, jer nam nedostaju sredstva i ljudstvo - rekla je Runićeva, podsećajući da je počela i prijava štete od strane građana, a na terenu je i opštinska komisija.

Runićeva je dodala da je u Drvaru na snazi stanje elementarne nepogode, dodajući da je šteta nažalost velika i da su oštećenja pretrpela mnogobrojna domaćinstva, institucije, ali i putna infrastruktura.

Oštećene i tribine stadiona

JAK vetar odneo je i deo krova sa tribina na stadionu SRC "Radomir Kovačević", koji je simbol Drvara, saopšteno je iz uprave FK Borac. Kako navode, svlačionice prokišnjavaju, što će dodatno otežati funkcionisanje kluba koje je ionako bilo teško.

- Sledeće godine obeležavamo veliki jubilej 100 godina, a krov moramo da popravimo. To je pravi udarac za nas na koji nismo u mogućnosti da odgovorimo - naveli su iz Borca, osnovanom davne 1924. u Drvaru.

- U ovom trenutku svaka nam je pomoć dobrodošla. Od crepa, lima, odnosno materijala za krovne pokrivače. Potreban nam je i materijal za nasipanje makadamskih puteva. Ukoliko se putevi ne saniraju preti nam totalni kolaps - kaže Runićeva.

Dodaje da će oštećenja na Domu zdravlja sanirati vlasti Livanjskog kantona, dok je prioritet lokalne vlasti saniranje posledica na Radničkom domu.

- Kada je u pitanju Sportski centar, on, nažalost, dugo godina nije među prioritetima, ali ovde moramo raditi na proceni koja zahteva rekonstrukciju u fazama, u prvom delu saniranje novonastale štete, odnosno natkrivanje tribina - navela je ona.

Prema njenim rečimma, ovo je već drugi put ove godine da se u Drvaru proglašava elementarna nepogoda.

- U aprilu smo imali velike padavine koje su nam oštetile putnu infrastrukturu od makadamskih do asfaltiranih puteva. A sad, samo nekih par meseci kasnije, na sceni je elementarna nepogoda praćena jakim vetrom - ističe Runićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)