PEDOFIL OSTAJE U HRVATSKOJ: Odbegli Ivica Mišković lociran u Zagrebu

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 11. 2023. u 07:11

IVICA Mišković (64) iz Kaknja, koji je pobegao iz zgrade Osnovnog suda u Banjaluci 7. novembra, nakon što mu je izrečena presuda, od četiri godine zatvora zbog obljube devetogodišnje dvojčice, uspeo je da pređe u Hrvatsku i tamo je lociran.

ПЕДОФИЛ ОСТАЈЕ У ХРВАТСКОЈ: Одбегли Ивица Мишковић лоциран у Загребу

Foto: Fejsbuk/Stop pedofiliji

Budući da je reč o hrvatskom državljaninu Mišković neće biti izručen pravosuđu BiH, poručeno je iz Hrvatske.

- MUP Republike Srpske aktivno radi na lociranju navedenog lica od samog njegovog bekstva i u saradnji sa kolegama iz Hrvatske on je lociran u toj zemlji. O tome su obaveštene nadležne institucije, koje će preduzimati dalje mere u skladu sa međunarodnim sporazumima, jer se radi o licu koje je državljanin Hrvatske - rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Hrvatska policija je već obavestila MUP RS da je Mišković pronađen i lociran u Zagrebu, te da njegovo izručenje nije moguće.

Inače, odmah nakon raspisivanja međunarodne poternice za Miškovićem u martu prošle godine, Interpol Zagreb dostavio je obaveštenje da hrvatski državljanin, prema Ustavu Republike Hrvatske, ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, doneta u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom tekovinom EU, i da su o međunarodnoj poternici obavestili Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Propusti sudskih policajaca

DOSADAŠNjA istraga je pokazala da Mišković nakon presude nije bio vezan lisicama, i da su ga sudski policajci bez nadzora ostavili u kancelariji, što je on iskoristio i iskočio kroz prozor suda u Banjaluci. U tome je pokušala da ga spreči sudska policajka, koja je stajala na ulazu u sud, ali nije uspela.

Istaknuto je da je ukoliko žele da pokrenu ustupanje krivičnog gonjenja ili preuzimanje eventualnog postupka izručenja, neophodno je da nadležni pravosudni organ iz BiH stupi u kontakt sa Ministarstvom prvosuđa i uprave Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona