BAKIROVI TRAŽE I PRITVOR ZA DODIKA: Nastavak progona predsednika Srpske zbog obeležavanja 9. januara

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 01. 2024. u 07:00

VISOKI predstavnik u Bosni i Hercegovini, kojeg Republika Srpska ne priznaje, Kristijan Šmit uoči 9. januara najavio je da će Tužilaštvu prijaviti sve predstavnike institucija RS koji budu učestvovali u proslavi Dana Republike. Nakon što je praznik veličanstveno proslavljen, a Šmit nije podneo krivične prijave, za to se pobrinula Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

БАКИРОВИ ТРАЖЕ И ПРИТВОР ЗА ДОДИКА: Наставак прогона председника Српске због обележавања 9. јануара

Foto:D. Gavrić

U toj "kuhinji" spremljena je krivična prijava protiv predsednika RS Milorada Dodika i NN lica. Ispod prijave Tužilaštvu BiH formalno se potpisao Ramiz Salkić, poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS i visoki funkcioner te partije. On je rekao da je "Dodik sa drugim neidentifikovanim licima koristio službeni položaj i protivzakonito angažovao ljudske i materijalne resurse za obeležavanje neustavnog praznika". Uz to, Salkić ukazuje i da se protiv predsednika Srpske već vodi postupak pred Sudom BiH, a da su se sada "stekli uslovi da se osumnjičenom Dodiku odredi pritvor da bi se sprečilo da izvrši nova krivična dela?!"

Prema najavama, krivična prijava će danas biti predata Tužilaštvu, baš u danu kada Dodik i direktor "Službenog glasnika RS" Miloš Lukić treba da se pojave na novom ročištu u Sudu BiH, a zbog optužnice za neizvršavanje Šmitovih odluka.

Predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kaže, za "Novosti", da se Salkićev potez može svrstati pod ratnohuškačku politiku:

- Svako u RS ima pravo da iznese mišljenje, jer smo demokratsko društvo, ali niko nema pravo da na sebe preuzima pravosudne funkcije i ruši ustavni poredak.

On je naglasio da će se u RS i dalje slaviti važni praznici. Podsetivši da Salkiću nije prvi put da preti sudom i tužilaštvom, i to zajedno sa nelegalnim Šmitom, Stevandić je istakao da bi Salkić mogao da prođe kao predsednik Suda BiH i direktor Obaveštajno-bezbednosno agencije BiH, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, koji su u pritvoru zbog zloupotrebe položaja.

Sarajevske igre

PREDSEDNIK Akademije nauka i umetnosti RS Rajko Kuzmanović rekao je da suđenje u predmetu protiv Dodika i Lukića pokazuje da pravosuđe na nivou BiH ne funkcioniše i da na određen način ne radi svoj posao:

- Mnoga iznenađenja koja dolaze iz federalnog Sarajeva predstavljaju neku igru za koju mi u RS nismo spremni i ne želimo takve igre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona