NEMA EVROPSKOG PUTA SA ŠMITOM: Republika Srpska odgovorila visokom predstavniku OHR

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 03. 2024. u 06:40

SVE dok lažni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit promoviše evropski put BiH i najavljuje nametanje odluka o Izbornom zakonu, nema evropskog puta BiH.

НЕМА ЕВРОПСКОГ ПУТА СА ШМИТОМ: Република Српска одговорила високом представнику ОХР

Foto: OHR

Ovo jer poruka iz Srpske na izjave Šmita kako je radna grupa spremila Izborni zakon BiH i da će sačekati još par dana da vidi šta će uraditi domaći političari po tom pitanju, a pre nego donese odluku o nametanju zakona. Takođe, Šmit je poručio i da građani ne veruju u besmislene izjave Dodika o evropskom putu BiH.

- I da je legalan visoki predstavnik, a nije, Šmit nema ništa s evropskim putem BiH. Očigledno je da nema šta pametnije da radi, a svakom svojom izjavom sam sebe i dalje devastira. Nema evropskog puta BiH s lažnim Šmitom. Nema napretka na tom putu ako nekakvi sumnjivi i nelegalni tipovi u OHR nameću odluke, bilo o izborima, bilo u vezi sa zakonodavstvom. Srpska neće učestvovati u toj farsi. Ne želimo biti deo priče u kojoj lažni Šmit i OHR promovišu evropski put. Toliko dostojanstva imamo, a i znamo svoj put ako od evropskog ne bude ništa - poručio je Milorad Dodik, predsednik RS.

Dodaje da očekuje od evropskih lidera da podrže opredeljenje BiH za integraciju sa drugim zemljama Evrope, jer je pravedno da Srbi, Bošnjaci i Hrvati ponovo žive u EU bez granica i barijera.

- Pre više od tri decenije, lideri Evrope značajno su doprineli dezintegraciji ovog prostora, uz mnogo patnje i žrtava - podsetio je Dodik.

Naveo je da je BiH, ogromnom zaslugom Srpske, uložila nikad više napora u to da ubrzano napreduje na evropskom putu.

Turista bi da uređuje BiH

ŠEF Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Sanja Vulić, izjavila je da bi turista Kristijan Šmit u Bavarskoj glatko izgubio izbore da se zalaže za ono što predlaže demokratski izabranim predstavnicima u Srpskoj.

- Ne treba nam urušavanje ustavnog poretka, oduzimanje ljudskih prava, slobode misli i govora. A, na tome radi turista, lažni visoki predstavnik, koji bi da uređuje BiH - istakla je Vulićeva.

- Ukoliko EU demonstrira viziju, nagradiće te napore i ubrzati proces integracije zapadnog Balkana. Ukoliko se opredeli za dalje blokade, ona više nema viziju, nego je instrument u geopolitičkim igrama koje već sada najskuplje plaća - poručio je Dodik.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara, Nenad Nešić, ocenio je da je krajnje vreme da se partneri iz Sarajeva izjasne da li im je draža BiH ili Kristijan Šmit i da li je sujeta stranca i njegovog pera jače od Ustava i dogovora tri naroda.

- Da li je Sud BiH posvećen zakonu ili volji turista? - upitao je Nešić.

Upitao je da li neko misli da je BiH Šmitova?

- Da je sreće, i oni koji nas ne vole videli bi da će sa nama, a ne sa Šmitom, živeti i danas i sutra, kao što smo zajedno živeli i pre nego što su se drugi umešali - poručio je Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave