ODLAGANJE NUKELARNOG OTPADA NA TRGOVSKOJ GORI BIO BI SVETSKI PRESEDAN: Bojan Vipotnik, ministar građevinarstva i eklogije r

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 03. 2024. u 05:00

VEĆ prva hidrogeološka i geološka istraživanja pokazuju, a koja smo prezentovali javnosti, ono što mi godinama tvrdimo - Trgovska gora, odnosno bivša kasarna Čerkezovac ne zadovoljava nijedan standard za bezbedno odlaganje bilo kakvog, a kamoli opasnog otpada.

ОДЛАГАЊЕ НУКЕЛАРНОГ ОТПАДА НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ БИО БИ СВЕТСКИ ПРЕСЕДАН: Бојан Випотник, министар грађевинарства и еклогије р

Bojan Vipotnik fotoministartsvo građevinarstva i ekoligije RS

Hrvatska strana se apsolutno ne bavi potencijalnim prekograničnim uticajima, kao ni stanjem na terenu u BiH, kaže u intervjuu za "Novosti" Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

* Da li RS ima plan B ukoliko se Hrvatska ipak odluči da odlaže nuklearani otpad?

- Izgradnja nuklearnog objekta na granici sa zemljom koja nema nuklearni otpad, bez saglasnosti pogođene zemlje - bio bi svetski presedan. Ta lokacija je na par stotina metara iznad reke Une, zaštićenog područja, i odlaganje nuklearnog otpada na tom mestu bi, takođe, bio presedan u svetskim razmerama. Ne postoji plan A, ni plan B - postoji samo odlučna akcija da sprečimo Hrvatsku da sagradi nuklearni objekat pred našim vratima. U svojoj nameri krši niz međunarodnih konvencija, ali i standarda koje je kao članica EU dužna da poštuje.

* Kao odgovor komšijama, da li BiH planira da napravi odlagalište na granici blizu primorja, kod Dubrovnika ili Makarske?

Imamo čvrste argumente

CILj prvog seta istraživanja na području Novog Grada?

- Rezultati prvog seta sveobuhvatnih istraživanja sa područja Novog Grada pokazuju čvrste argumente kojima će se osporiti Studija uticaja na životnu sredinu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a koji je Hrvatska eufemistički nazvala nuklearni objekat koji namerava izgraditi praktično u našem dvorištu.

- Ili iznad čarobnih Plitvičkih jezera, i tu imamo međusobnu granicu? Ne bih se, zaista, bavio hipotetičkim pitanjima, ne želeći, pre svega, da skrećem fokus javnosti sa Trgovske gore.

* Može li pritisak iz RS i BiH promeniti njihov stav?

- Ne razmišljam kolike su šanse da Hrvatska promeni svoj stav, nego kolike su naše šanse da pobedimo i činim sve što je u mojoj moći da te šanse iz dana u dan budu veće i da daju rezultate. Dobro je da je ovo tema u kojoj nema disonantnih tonova, da smo svi posvećeni zajedničkom cilju, a to je da nemamo nuklearni objekat nadomak vodozahvata iz kojeg se vodom snabdeva Novi Grad i okolina, u demografski, ekonomski, turistički veoma potentnom području.

* Koliku podršku o ovom pitanju imate iz Evropske unije?

- U proteklih godinu dana smo ostvarili niz međunarodnih kontakata i nisam stekao utisak da EU želi da skloni otpad od svojih glavnih gradova, donoseći ga pred naša vrata. Ovakve stvari se u uređenoj Evropi ne rade! Postoji čitav niz međunarodnih konvencija koje je Hrvatska ratifikovala, a koje insistirajući na Trgovskoj gori, krši. Mi smo, zasada, kada govorimo o članicama EU dobili podršku Slovenije, Austrije i Mađarske da istrajemo u nastojanjima da sprečimo izgradnju odlagališta iznad Une.

glosa - Hrvatska strana se ne bavi potencijalnim prekograničnim uticajima na životnu sredinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!