POKRENUTA ISTRAGA PROTIV STANIVUKOVIĆA I VIŠEKRUNE: Zbog nenamenskog trošenja para kružni tok pod lupom tužilaštva

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 04. 2024. u 06:00

DRAŠKO Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke i v. d. načelnika Odeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Vuk Višekruna pod istragom su policije i tužilaštva zbog sumnje da su nenamenski utrošili 1,7 miliona KM iz kreditnih sredstava!

ПОКРЕНУТА ИСТРАГА ПРОТИВ СТАНИВУКОВИЋА И ВИШЕКРУНЕ:  Због ненаменског трошења пара кружни ток под лупом тужилаштва

Kružni tok Banjaluka izgradnja foto gradska uprava BL

 Istragu vodi OJT Banjaluka koje Stanivukovića sumnjiči za krivično delo obmane pri dobijanju kredita, a Višekrunu za zloupotrebu službenog položaja.

- Sumnja se da je D. S. od 10. oktobra 2023. do 6. marta 2024. godine iskoristio kreditna sredstva od 1.767.129 KM za namenu drugačiju od one koja mu je odobrena. V. V. se sumnjiči da je 1. i 6. novembra 2023. iskoristio svoja ovlašćenja i potpisao dokumente koji su u suprotnosti sa važećom dokumentacijom - saopštno je iz banjalučke policije.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga se odnosi na gradnju kružnog toka u Bulevaru cara Dušana, kojom je izmenjen režim saobraćaja u Banjaluci. Naime, u prijavi koju je PU Banjaluka dostavila tužilaštvu navodi se da je Stanivuković, u ime Grada, potpisao ugovor o dugoročnom kreditu od 25 miliona KM za finansiranje kapitalnih investicija.

Kreditom je tačno određeno na šta će sredstva biti utrošena. Međutim, deo tih sredstava je od 10. oktobra 2023. do 6. marta 2024. usmeren za drugi projekat koji nije bio obuhvaćen kreditom, a radi se upravo o kružnoj raskrsnici kod zgrade "Ekvatora".

S druge strane, u prijavi se navodi da se načelniku Višekruni na teret stavlja da je potpisao lokacijske uslove i rešenje kojim je izdata građevinska dozvola za projekat izmene saobraćaja u Banjaluci, na lokaciji na kojoj je kružna raskrsnica izgrađena.

Nema naredbe o sprovođenju istrage

POLITIČKA priča i budalaština, tako je gradonačelnik Draško Stanivuković prokomentarisao izveštaj koji je PU Banjaluka podnela protiv njega i Vuka Višekrune.

- Dokaz tome je da je policija samoinicijativno skupljala informacije. Dakle, nema naredbe o sprovođenju istrage od strane tužilaštva u ovom trenutku - kazao je Stanivuković i dodao da se radi o novcu koji je potrošen na građane Banjaluke.

Dodaje da će uskoro izaći u javnosti sa dokazima o ljudima koji, kako kaže, vrše pritisak na određene ljude iz policije da to rade.

- Time je omogućio sticanje prava propisa koje je u suprotnosti sa Regulacionim planom za saobraćajno čvorište kod tvrđave Kastel u Banjaluci - tvrdi izvor blizak istrazi.

Vuk Višekruna izjavio je da nije imao priliku da vidi izveštaj koji je podnet tužilaštvu, navodeći da je po tom osnovu pozivan na saslušanje u policiji.

- Iskoristio sam svoje pravo i nisam davao izjavu. Ništa ne mogu da komentarišem, jer izveštaj nisam video. Sve što o tome znam video sam u medijima i očigledno vi imate više informacija od mene - rekao je Višekruna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave