ČASOVI PO POLA SATA: Zbog epidemije virusa korona održavaju se onlajn predavanja u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 10. 2020. u 08:26

TOKOM ove sedmice, zbog pogoršanja epidemiološke situacije osnovne i srednje škole u Srpskoj održavaće onlajn nastavu. Vraćanje učenika u škole diktiraće broj pozitivnih na virus korona. U petak se očekuje odluka institucija da li đaci ostaju i dalje u kućama i imaju predavanja na daljinu ili se vraćaju u učionice, kažu sagovornici "Novosti".

ЧАСОВИ ПО ПОЛА САТА: Због епидемије вируса корона одржавају се онлајн предавања у Републици Српској

Prazne učionice / Foto S. Mišljenović

Ministarka prosvete i kulture RS Natalija Trivić kaže da nastavni proces treba da se organizuju na daljinu uz korišćenje sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa Instrukcijom o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu.

- Izvođenje nastave na daljinu za učenike osnovne škole realizovaće se upotrebom alata "Ofis 365" ili putem drugih digitalnih alata kao što su "Gugl učionice", imejl adrese nastavnika, komunikacijom putem društvenih mreža, "Vajberom" ili SMS. Za izvođenje nastave na daljinu za učenike srednjih škola koristiće se "Ofis 365" alati elektronska pošta, sajt škole, "Gugl učionice", blogovi škola, društvene mreže i servisi za razmenu poruka - pojasnila je ministarka Trivić. Navela je da nastavni čas traje najviše 30 minuta, a da su nastavnici obavezni da sve aktivnosti realizuju iz škole, poštujući utvrđeni raspored nastavnih časova i zaduženja na osnovu rešenja o 40-časovnoj radnoj sedmici.

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kaže da je zdravlje najbitnije i da prosvetni radnici prihvataju ovakvu odluku kako bi se zaštili i oni i đaci.

- Nadam se da će nadležni znati da cene u kakvim uslovima rade prosvetni radnici i da će to nagraditi, a ne smanjivati plate u prosveti - kaže Gnjatić.

On ističe da se u novonastaloj situaciji nameću kao rešenje tri moguća scenarija.

- Moguća je da se đaci vrate u škole ili da se nastavi sa onlajn nastavom od kuće. Treća opcija je da se proglasi raspust u školama dok se ne smanji epidemija kovida 19 - ističe Gnjatić.

Roditelji sa kojima su kontaktirale "Novosti" kažu da su nadležni do pre nekoliko dana tvrdili da je situacija u školama pod kontrolom, da unutar njih njema širenja zaraze i da su to bezbedna mesta, i da ni najgori scenario neće obustaviti nastavni proces u školama.

- Najnovija odluka je doneta naprasno, bez argumentovanog i razumnog objašnjenja. Deci i roditeljima nije ostavljeno ni nekoliko dana da se, bar u tehničkom smislu, prireme za onlajn nastavu. Takođe, ono što je najspornije je kvalitet znanja koji deca dobijaju na ovaj način - poručili su roditelji.

POPRŽEN: DOBRA ODLUKA

MIROSLAV Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže da je odluka da se đaci pošalju kućama dobra dok se ne relaksira situacija sa virusom korona.
- Cilj mere je da se smanji frekvencija ljudi. Komunikacija putem raznih digitalnih opcija nije problem. Bolje je zaštititi i đake i prosvetare, nego da imamo na stotine obolelih prosvetnih radnika, pa da onda uopšte ne možemo da održavamo nastavu - ističe Popržen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri