ZIMSKA IDILA U MANASTIRU TAVNA: Ne bledi lepota nemanjićkog sjaja, monaštvo čuva srpsku svetinju (FOTO)

V. Mitrić

11. 01. 2021. u 17:10

SNEG je, na najlepšem mestu gde se „grle“ semberska ravnica i polinje podnožje legendarne planine Majevice, u selu Banjica, nadomak Ugljevika i Bijeljine, okitio ovdašnju duhovnu lepoticu, srednjevekovnu bogomolju Nemanjića iz srednjeg veka, Manasti Tavnu, o kojoj se stara vremešno monaštvo na čelu sa igumanijom Martom i duhovnikom arhimandritom Lazarom Lazom Kršićem.

ЗИМСКА ИДИЛА У МАНАСТИРУ ТАВНА: Не бледи лепота немањићког сјаја, монаштво чува српску светињу (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Mada stare,ali, i dalje, vredne kao pčelice, ovdašnje monahinje su radove u poljima i oko njih, zamenile onima u domaćinstvu.Tu su da dočekaju i isprate goste, da im se raduju kao retko gde, baš od srca, što zna svako ko je makar jedno zakoračio u ovu svetinju.

- Lepa je i prijatna ova naša svetinja, koju su nam darovali slavni Nemanjići, a o njoj brine ovo divno monaštvo - kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, veliki poštovalac bogomolje.

- Ni ovo hladno vreme ne smeta, jer kad uđemo u crkvu u gostoprimnicu svetinje, osećamo se božanstveno, kao kod svojih najrođenijih.

Iza ovog monaštva su je i rat, ali je istina da, mada su bili u dometu naoružanja „sa druge“ strane, nijedna granata, nikad, nije pala, ne sdamo na manastirksi kompleks niti na pedalji njihovog imanja. To su zasluge stečene decenijam i vekovima ranije, i ovog monšatva, i onog koje je vodila mati Justina, njene naslednice, ali i mnogi predhodnici, među kojima je bio i arhimandrit Danilo Bilbija, veliki pristalica Bogomoljačkog pokreta svetog, koji se, ovde, uz Žiču, ponajbolje primio između dva rata.

Znale su monahinje da žive i bez struje, koja je često nestajala. Sećaju se svi dobrog čoveka Gavrila Bate Bobara, koji im je nabavio  agregat za struju, sam lično uradio glavni put od magistrale do bogomolje i nekoliko lokalnih, podario reljef Kneza Ive od Semberije(Ivan Knežević), velikog humaniste koji je, pored ostalog, dao Turcima svo svoje imanje kako bi oslobodili roblje iz Srbije iz sela Donjeg Dobrića, kod Loznice.

- Ne zna se kad lepše sija ili blista ova svetinja, a ova idila ju je okitila baš nekako posebno svečano kako zaslužuje - kaže prota Stanko Vasić iz Draginca kod Loznice, veliki njen poštovalac i onih koji o njoj brinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!