PELE - FILM: Jednu stvar mu nacija nikada nije oprostila, a pritom nije imala veze sa fudbalom

Beta

29. 12. 2022. u 21:29

PELE je umro i to u sećanja mnogih odmah priziva prošlogodišnji film o njemu. Nije to bio jedini o brazilskoj fudbalskoj legendi, ali je zbog privilegovanog pristupa autora toj sportskoj zvezdi i kvaliteta učesnika izazvao ogromnu pažnju.

ПЕЛЕ - ФИЛМ: Једну ствар му нација никада није опростила, а притом није имала везе са фудбалом

FOTO: AP/Tanjug

Izvršni producent tog filma koji je obuhvata period od 1958. do 1970. godine, reditelj Kevin Mekdonald, dobitnik je Oskara za dokumentarac "Jedan dan u septembru" o otmici sportista na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu.

Temeljno je pristupio i ovom zadatku.

Od prvog pojavljivanja sa 17 godina do poslednjeg trijumfa na Svetskom prvenstvu u Meksiku, Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, postao je idol jedne zemlje i zauvek obeležio svoj sport.

Njegove reči i danas odzvanjaju, tačne kao u vreme dok je harao planetom družeći se s loptom:

- Ja sam se rodio da igram fudbal, kao što se Betoven rodio da komponuje muziku, a Mikelanđelo da slika.

Kada je o filmu reč, brojni arhivski snimci su pružili priliku velikom delu javnosti da, ili prvi put, ili ponovo otkrije fudbalskog genija, sposobnog da promeni tok utakmice jednim dodirom lopte.

Ekipa filma je takođe iskoristila učešće samog "broja 10" da sazna nešto o njemu kao ličnosti koja inače malo toga otkriva.

Više od pola veka kasnije neki mu i dalje zameraju ćutanje, čak poslušnost prema vojnim vlastima (1964-1985).

"Ne mislim da sam mogao da uradim bilo šta drugačije. Nisam bio Supermen, nisam čudotvorac", rekao je "Kralj Pele", kako će zvati i posle ovog 29. decembra, kada se preselio u večnost.

Bonus video: In memoriam - Pele

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja