SVE JE BAČENO NIZ VODU: Srbima preti totalna katastrofa

Novosti online

16. 08. 2023. u 08:53

SRPSKI klubovi su krupnim koracima poslednjih godina grabili ka evropskom vrhu, zahvaljujući pre svega Crvenoj zvezdi i Partizanu, koji su postali redovni učesnici grupnih faza evropskih takmičenja, ali i članovi eliminacionih borbi.

СВЕ ЈЕ БАЧЕНО НИЗ ВОДУ: Србима прети тотална катастрофа

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Beogradski velikani su nam doneli da Srbija prvi put ima pet mesta u evropskim takmičenjima, jedno direktno u Ligi šampiona, ali umesto da iskoristi sjajnu šansu, posle pet utakmica se hvatamo za glavu. Preti nam totalna katastrofa.

Naime, srpski klubovi Vojvodina, TSC i Partizan nisu stekli nijedan bod za nacionalni koeficijent u prvih pet utakmica naših timova ove sezone u Evropi.

Skor je pet poraza, uz gol-razliku 3:13. Već smo skliznuli za dve pozicije, sa 11. pali smo na 13. mesto, a preti nam novo srozavanje ukoliko naši klubovi pod hitno ne počnu da pobeđuju. 

Ako se nešto ne promeni, Srbiji će biti ugrožena i 15. pozicija. Partizan u četvrtak mora kako zna i ume da pobedi azerbejdžanski Sabah da bi spasao ne samo svoj obraz, nego i obraz našeg fudbala. 

Poređenja radi, manje bodova do sada osvojili su samo Švajcarska, Vels, Estonija, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino. Ako izuzmemo Švajcarce, ostale države su tradicionalni fudbalski „liliputanci“, u čijem društvu nikako ne smemo da budemo.

Foto: Printskrin

 

Cilj za srpski fudbal? Jako je teško biti među deset (u tom slučaju imamo direktnog učesnika LŠ), možda i nerealno očekivati, ali treba biti zadovoljan i sa mestom u prvih 15 koje nam garantuje pet učesnika u Evropi i u sezoni 2025/26...

Razlike između 11. i 12. mesta ubuduće praktično da i nema. Međutim, pad na 13. poziciju na kraju tekuće sezone značio bi gubitak jedne vize za Ligu Evrope u sezoni 2025/26. Kao 13. imali bismo dva mesta u Ligi konferencije, a jedno u Ligi Evrope. A slučaju da budemo 15, sve ono što smo gradili prethodnih sezona bilo bi bačeno niz vodu i srpski fudbal bi ponovo bio na niskim granama. 

Loše leto za srpski fudbal. Krenimo redom, Vojvodina je prva izašla na međunarodnu scenu i izgubila od APOEL-a u oba meča 1:2. Na Kipru je bilo 2:1 za domaće, a APOEL je slavio identičnim rezultatom u drugom meču. Sveukupno, to je bilo - nula bodova za nacionalni koeficijent Srbije.

Potom je u Evropi zaigrao TSC, koji je u Portugalu izdržao 17 minuta da ne primi gol, dok je u Bačkoj Topoli u četvrtak uveče već za prvih 20 minuta bilo ogromnih 4:0 za Bragu. Portugalci su iskoristili dvomeč za trening, a srpski vicešampion nije pokazao da mu je mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U čuvenom "Kamenolomu" bilo je 3:0 za Portugalce, da bi u Bačkoj Topoli ekipa usledio totalni potop (4:1). Koeficijent Srbije ponovo je ostao na nuli.

Partizan je takođe doživeo poraz na gostovanju Sabahu, mladom timu iz Azerbejdžana koji postoji nekoliko godina. Imaju crno-beli posle prvog susreta zaostatak od dva gola (2:0), pa i sa tog meča Srbija ima opet nulu za koeficijent. Ipak, imaju priliku da se iskupe za katastrofu, u četvrtak uveče imaju šansu da poprave utisak pred svojim navijačima i donesu Srbiji pozitivan rezultat u Evropi.

Šampion Srbije Crvena zvezda krajem avgusta biće na žrebu za grupnu fazu za Ligu šampiona, čime je donela trenutno jedine bodove srpskom fudbalu (0,800 bodova). TSC je siguran učesnik grupne faze Lige Evrope, a uz to će Čukarički sigurno imati mesto u grupi Konferencijske lige, bez obzira na to šta uradi u dvomeču protiv Olimpijakosa ili Genka u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Partizan će morati da preskoči Azerbejdžance, a da posle toga uradi isto i protiv Nordšelanda ili Steaue da bi se domogao grupne faze takmičenja.

Sve u svemu pred nama su burni dani za srpski klupski fudbal i nadamo se bar očuvanju famozne 13. pozicije...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!