NAVIKAO NA STALNI PRITISAK: Trener Krasnodara Vladimir Ivić za "Novosti" pričao o neočekivanom startu sezone

N. Iljukić

17. 08. 2023. u 14:38

START iz snova u Premijer ligi Ruske Federacije! U njoj je posle četiri uvodna kola Krasnodar prvi na tabeli sa isto toliko pobeda i već na startu je poslao poruku Zenitu, ali i moskovskim velikanima. Na klupi "zelenih" već osam meseci sedi srpski stručnjak, nekadašnji as Partizana Vladimir Ivić. Sa 46 godina u ličnoj karti i čak deset godina na klupi, Ivić se krupnim slovima upisao u grupu iskusnih trenera. Ono što je napravio kao igrač Proletara, Partizana, Borusije Menhengladbah, AEK-a, Arisa i PAOK-a je odavno poznato. Ono šta je napravio na klupama PAOK-a, posebno u dva mandata u Makabiju iz Tel Aviva, pa u Votfordu i sada u Krasnodaru polako ulazi u jednu bogatu profesionalnu fudbalsku biografiju.

НАВИКАО НА СТАЛНИ ПРИТИСАК: Тренер Краснодара Владимир Ивић за Новости причао о неочекиваном старту сезоне

FOTO: Profimedia

U Solunu se još prepričava 14 godina posta, pa osvajanje Kupa Grčke 2017. i Ivićev tim koji je on stvorio, ostao je na okupu i posle njega, pa se okitio duplom krunom i još dva nacionalna kupa.

Dakle, u Rusiji sa Krasnodarom za sada četiri utakmice, i četiri pobede na startu sezone. Pogled u statistiku jasno kaže: ovo se nikada nije desilo u istoriji kluba koji je 56-godišnji Sergej Galicki osnovao 2008, pre samo 15 godina, i nikada nije imao ni tri vezane pobede u ligi.

-Sjajno smo startovali, a apsolutno sve zasluge pripadaju igračima koji su svesni da je to u neku ruku istorijski rezultat. Kada sam stigao u Krasnodar početkom ove godine tim je bio osmi na tabeli, sa jednom "uljuljkanom" filozofijom da mu je možda baš tu i mesto. Do kraja prošle sezone smo zabeležili šest pobeda u 13 mečeva, uz pet remija i dva poraza - sumira Ivić.

Kruna sezone trebalo je da bude finale Kupa Rusije protiv CSKA.

-Posle remija u regularnom delu, došli su penali i Moskovljani su imali više sreće i odneli trofej. Bilo je to drugo finale Kupa u istoriji Krasnodara. Silno smo želeli trofej, a pošto je ubrzo došao kraj sezone, silno smo želeli i kvalitetna pojačanja koja bi se poklopila sa mojom trenerskom filozofijom. Naučen sam da imam vrhunske ciljeve i rezultate s obzirom na to da sam trenersku karijeru započeo u PAOK-u, nastavio je u Makabiju, pa Votfordu. Tamo su se stalno očekivali vrhunski rezultati i trofeji - dodaje Ivić.

FOTO: Profimedia

Srpski stručnjak napominje da je novu sezonu započeo sa donekle oslabljenim timom.

- Započeli smo sezonu kadrovski slabiji nego u prethodnih šest meseci jer su nas napustili veoma dobar levi bek i krilo - kaže Ivić.

Zanimljivo, holandski i ruski mediji si nedavno otkrili da je pred start sezone stigla i vrlo primamljiva ponuda za napadača Krasnodara, 23-godišnjeg kapitena jermenske reprezentacije Eduarda Spercijana, ali je ona glatko odbijena jer se vlasnik kluba Sergej Galicki čvrsto drži principa da klub ne prodaje igrače na početku ili na njenoj polovini, ali i pravila da izuzetno ceni bisere iz klupske fudbalske škole koja je zvanično najbolja u Rusiji. Nažalost, specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini je obesmislila evropske ambicije bilo kog sportskog kluba u najvećoj zemlji na svetu.

- Susrećemo se u Krasnodaru, kao i u celoj Rusiji sa jednim apsurdom, jer mi razmišljamo isključivo o fudbalu i sportu. Pred nama je ogromna prepreka, jer klubovi nisu u evropskim takmičenjima, pa nema i dodatnog izazova. A poseban apsurd je što smo domaćin na verovatno najlepšem stadionu na svetu, a uslovi rada i ambijent u trening centru Krasnodara kao da ne pripadaju ovom, već sledećem veku - zaključio je Ivić.

Krasnodar živi neobične, statistički nezabeležene dane u svojoj istoriji. Posle četiri upisane pobede slede dueli protiv Lokomotive i Spartaka kod kuće, gostovanja Fekelu i Ahmatu. Vladimir Ivić je na pobedničkoj stazi na kojoj su, po običaju, razne zamke i izazovi.

"Zaborave" kad su pošli

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini uslovila je da se prinudno zatvore civilni aerodromi u Krasnodaru i Rostovu.

- Nažalost, kroz gorak osmeh često kažem da smo mi i Rostov u stvari dva najnapaćenija kluba u Premijer ligi Rusije. Naši odlasci na gostovanja su prave avanture koje traju najmanje četiri dana, jer posle višečasnovnih vožnji vozom ili autobusom uslede i avionski letovi i sve tako u povratku kući, a baš zbog toga na gostovanja krećemo bar dva dana ranije. Pre dve nedelje smo pošli na dva vezana gostovanja i ceo put je trajao skoro sedam dana - otkriva Ivić.

Presing

ZA deset godina trenerske karijere Vladimir Ivić je u PAOK-u, Makabiju i Votfordu uživo shvatio šta je "presing". U Izraelu je ušao u istoriju fudbala te zemlje jer je jednu titulu osvojio sa 31 bodom razlike u odnosu na drugoplasirani tim, a sledeći put sa "samo" 16 bodova razlike. Najvažnijem trofeju dodao je Toto kup i Superkup Izraela. Sa mesta menadžera Votforda povukao se sa pete pozicije na tabeli posle 20 mečeva u Čempionšipu i sa samo pet bodova manje od drugoplasirane ekipe. Svima je u Engleskoj i ostatku fudbalskog sveta bilo jasno da klupu nije bio napustio zbog fudbalskih razloga.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini