SRBIJA NOKAUTIRALA PORTORIKO! Kako igraju novi "orlovi"? Rival sa Mundobasketa je saznao brutalan odgovor

Novosti online

16. 08. 2023. u 20:44 >> 20:45

Srbija i Portoriko sastali su se u kontrolnom meču pred Svetsko prvenstvo na kome će biti u istoj grupi, a "orlovi" selektora Svetislava Pešića održali su u Beogradu pravi čas rivalu - rezultat je na kraju glasio čak 110:75 za našu nacionalnu selekciju, koja jeu jednom trenutku vodila i sa 51 poenomo razlike.

СРБИЈА НОКАУТИРАЛА ПОРТОРИКО! Како играју нови орлови? Ривал са Мундобаскета је сазнао бруталан одговор

M. Vukadinović

Kako su igrali momci u plavim dresovima, drugačiji ishod i nije bio moguć.


Startna petorka koju su činila dva Jovića - plejmejker Stefan i svestrano krilo Nikola, te kapiten Bogdanović, naročito razigrani Dobrić i dominantni u reketu Milutinov, odmah je počela da "melje" suparnike. Dok su pomenuti momci bili na parketu, uz seriju trojki, ali još impresviniju igru u odbrani, vođstvo je uvećano do 21:7.


Već tada je bilo jasno i da su reprezentativci Srbije prilično dobro "našpanovani" za ovaj megdan, ali i vrlo motivisani da pred oko 10.000 gledalaca u Areni svoj ispraćaj na daleki istok ulepšaju koliko god je u njihovoj moći.


Da, Portorikanci svakako nisu ekipa iz svetskog vrha, mada su nedavno Amerikancima i njihovom novom "timu" snova ubacili 74 poena (i izgubili sa 43 razlike, 117:74), ali malo ko je očekivao da će deset dana pred prvi nastup na šampionatu planete "orlovi" biti tako razigrani, tako precizni, tako rešeni u odbrani i tako atraktivni u napadu.
Uz 15 poena Dobrića, 12 Milutinova, te devet Bogdanovića, a osam asistencija Stefana Jovića, na poluvremenu se vodilo čak sa +40 (65:25), i to dok je preciznost šuta sa distance bila 50%.


Naravno, i pre vleikog predaha se niko više nije pitao ko će pobediti, već kolika će razlika biti, ali i - šta to ova selekcija Srbije može još da ponudi a da nije viđeno na nedavnom "Akropolis kupu".


U takve stvari spadale su novi vidovi presinga, kombinovane odbrane, ali i traženje odgovora na pitanje ko će to biti prekobrojan, imajući u vidu da je 14 igrača Srbije bilo u protokolu, a na Mundobasketu može da igra njih 12.


No, taj odabir je bio za selektorove oči, a za one iz publike - bila je i borbenost (koja je nešto splasnula posle +51 u jednom trenutku, kada je na semaforu bilo 81:30), i atrakcije, ali i požrtovanost da se na 94:56 baca u reklame, kao što je to u želji da "spase loptu" uradio Radanov.


Na Pešiću i njegovim saradnicima je da odaberu ko to kreće put Šenžena, gde slede dve poslednje provere (20. avgusta protiv Kine, a 21. protiv Brazila), a onda i na Filipine, gde će "orlovi" i započeti svoju priču na šampionatu planete u košarci.

Prijateljska utakmica

Srbija - Portoriko 110:75 (26:13, 39:12, 24:21, 21:29)
Beograd - Dvorana: Štark arena; gledalaca: 12.526; Sudije: Glišić, Jevtović, Pešić
Srbija: Petrušev 7, N. Jović 11p, 8sk, 5as, 2os, Bogdanović 15 (trojke 5/9), Marinković 3, Radanov 2, Dobrić 23 (šut za dva 10/11, za tri 1/2), Ristić 7, Gudurić 3, S. Jović 3p, 11as, Davidovac 2, Simanić 5, Avramović 10, Milutinov 17, Topić 2
Portoriko: S. Tompson 9, Ford 10, Rejes 6, Viler nije igrao, Romero 7, Ortiz 3, Toro 2, Voters 11, E. Tompson 7, Holand 8

KRAJ! Srbija - Portoriko 110:75

39' - Odlična akcija Davidovca i Radanova za 106:64. Vrlo lepa asistencija za utrčavanje očigledno ne ozbiljnije povređenog Radanova. Rejes potom pogađa trojku... 

38' - Sa linije penala se "upisao" i mladi Topić, Srbija se vratila na +40, 104:64

37' - Auh, nezgodna situacija... u kontri je nezgodno pao Radanov. Iako je imao bolnu grimasu, pridigao se i izvodi slobodna bacanja

36' - Ne popuštaju "orlovi", čak ni drugopozivci. Ristić s distance pogađa - 102:64

34' - Boriša Simanić faulira Kondita dok je poentirao, pa Portoriko uz slobodno bacanje NCAA šampiona prilazi na 94:54.

 

34' - Ulaze Nikola Topić, MVP U18 Evropskog prvenstva, i dobija aplauze, te Aleksa Radanov. Još 6:40 do kraja meča.

34' - Odlična odbrana Srbije, s leđa je oduzeta lopta rivalu, a na drugoj strani terena Gudurićevu asistenciju Avramović pretvara u 94:51. Portorikanci traže tajmaut.

33' - Avramović, Gudurić, Davidovac, Simanić i Ristić su petorka Srbije u ovom trenutku, a rezultat je 92:49 posle dva i po minuta igre u poslednjoj deonici.

Kraj treće četvrtine, Srbija vodi sa 43 razlike, 89:46.

Detalj sa utakmice Srbija - Portoriko u Areni / Foto: M. Vukadinović

30' - Simanić se upisuje u strelce, u kontri, na dodavanje kapitena Bogdanovića - 89:43. Ipak, treba spomenuti da je prilično spasnuo intenzitet srpske odbrane, pa i građenja prilikom šuta rivala, te Portoriko uspeva da preko svojih "niskih" igrača dolazi do ofanzivnih skokova, a kod šuteva - da neometano gađa koš domaćina.

28' - Džon Holand, bivši igrač Zvezde, a od sledeće sezone Hapoela iz Tel Aviva, trojkom smanjuje zaostatak Portorika na 87:40

26' - "Rafalna paljba" naših košarkaša. Prvo su, vrlo nesebično, "orlovi" koji su mogli da poentiraju - dodavali loptu, sve dok Jović (posle 10 asistencija) nije postigao svoje prve poene, i to trojku, a onda je s distance pogodio i Bogdanović - 87:37!

25' - Nikola Jović u kontri zakucava za 81:30, na oduševljenje publike

25' - Simpatična scena u Areni. Selektor Pešić je zatražio izmenu, a mladi Nikola Topić potrčao da uđe. Onda je shvatio da strateg nije pozvao njega, pa se nasmejao, kao i Svetislav Pešić.

25' - Ponovo je na pravom mestu bio Ognjen Dobrić, realizovao je odbitak za 78:30. 

24' - Ne pada ritam u igri Srbije. Pieniro je napravio ličnu grešku u napadu - odlično se postavio Stefan Jović, a potom na drugoj strani pogađa Dobrić za 76:30.

23' Pogodili su Milutinov i Dobrić za dodatan rast prednosti Srbije. 

22' - Raspucane obe ekipe na startu treće deonice. Po pet poena su obe postigle iz uvodnih šest napada. Rezultat je 70:30 za Srbiju.

21' - Počelo je drugo poluvreme

Evo jednog od atraktivnih poteza "orlova":

Kraj poluvremena - i to čudesnog! Uz trojku Dobrića, a odmah potom Vanje Marinkovića Srbija je rešila prve dve deonice u svoju korist rezultatom 65:25! Nestvarno...

"U TEM SOMBORU": Evo šta je Nikola Jokić radio u danu u kome Srbija igra protiv Portorika (FOTO)

20' - Posle 12. poena Milutinova, nova odlična akcija dvojice Jovića - nakon pik-en-rola, Nikola poentira na asistenciju Stefana za velikih 57:23.

Nikola Miltunov na utakmici Srbija - Portoriko / M. Vukadinović

18' - Zaista, impresivno igra srpska selekcija. Opet je na okupu startna petorka, i opet prave dva Jovića, Stefan i Nikola, te kapiten Bogdanović, Dobrić i Milutinov silne probleme suparniku s kojim će se sastati na Mundobasketu. Trenutan rezultat, uz 2:06 do velikog predaha, je 53:23 za "orlove" posle dobrih slobodnih bacanja Nikole Milutinova.

16' - Nikola Jović je izgubio loptu u jednom napadu (Itan Tompson to iskoristio za pogodak), a već u narednom, iz skok šuta, ofanzivni skok "pretvorio" u pogodak. A odmah zatim, Bogdanović pogađa novu trojku i Srbije odlazi na 46:21, da bi potom Nikola Jović blokadom započeo kontru "orlova" koju je Dobrić završio za dosad najvećih 48:21!

15' - Dvaput su prokockali šuteve u jednom napadu "orlovi", pa je Pineiro iz konre smanjio zaostatak gostiju. Ali, odmah potom, Bogdan Bogdanović iz levog ugla pogađa trojku - 41:19!

14' - Petrušev je dobro izveo penale, a još bolje odigrao u odbrani, na kraju napada Portorika, kome je isteklo vreme za akciju. Srbija vodi sa 38:17.

13' - Srbija vodi 36:17, poslednji je poentirao Milutinov, i to lepo rešivši situaciju 1 na 1. Nedugo zatim, kontra "orlova" je prilično grubo zaustavljena, fauliran je Petrušev.

12' - Fantastično igraju izabranici selektora Pešića, sada posle matiranja odbrane Portorika Petrušev "uzvraća" asistenciju, te vrativši loptu "unazad" omogućava Guduriću da trojkom donese 34:17!

11' - Alej-up! Gudurić za Petruševa, Srbija odlazi na +17, 31:14! Sjajno igraju "orlovi" protiv rivala s kojim će odmeravati snage i na šampionatu planete.

11' - Lepo su osmislili svoju prvu akciju u 2. deonici košarkaši Srbije, Avramović ju je završio trojkom s desne strane za 29:13!

VELIKA ČAST ZA KAPITENA SRBIJE: Bogdan Bogdanović u odabranom društvu (VIDEO/FOTO)

Kraj 1. četvrtine, 26:13, posle slobodnih bacanja Davidovca u završnici ove deonice, a nove dobre odbrane "orlova". Stvarno, impresivnih deset minuta srpske selekcije, naročito startne postave...

9' - Izmenili su selektori dosta igrača u završnici prve deonice, a Portoriko je mini-serijom 6:3 prišao na 24:13

7' - Ognjen Dobrić stiže do 10. poena! A odmah potom, zbog brzopletog šuta i promašaja Portorikanaca, Nikola Jović pogađa koš gostiju za 21:7.

Stefan Jović na utakmici Srbija - Portoriko / M. Vukadinović

6' - Posle dva prokockana napada zbog nepreciznih šuteva s distance, a jednog primljenog pogotka, Srbija se uz ofanzivni skok vratila na +10. A odmah potom, ukradena lopta omogućila je veoma razigranom Dobriću da, drugim uzastopnim košem, u kontri donese 19:7.

5' - Nova sjajna odbrana naših košarkaša, poentira Stefan Jović u kontri - prinuđen je selektor gostiju Nelson Edgardo Kolon Santijago da traži tajmaut, jer Portoriko gubi sa 15:5

4' - Sjajno kruži lopta kroz odbranu Portorikanaca, a na kraju se "izvlači" spolja odakle kapiten, Bogdanović, pogađa trojku - 13:5

3' - Nikola Jović, posle promašaja Milutnova u prethodnoj akciji, iz prodora donosi 10:5 Srbiji. A do nove akcije naših, pogledajte i kako je izgledalo intoniranje himne Bože pravde u Areni:

 

2' - Voters je bio strelac. Tri odlična napada Nikola Milutinova. Najpre asistencija za Dobrića, pa potom, posle dva kiksa gostiju, centar Srbije dvaput poentira - 8:3!

1' - Lepa asistencija Jovića za alej-up pogodak Dobrića donela je prednost Srbiji, koja je odmah potom primila trojku - 2:3

19.02 - Meč je počeo! Prvi napad će imati Srbija.

19.01 - Startna petorka Srbije: S. Jović, Bogdanović, Dobrić, N. Jović, Milutinov

 

18.59 - Predsednik KSS-a Predrag Danilović uručio je dres sa brojem 100 kapitenu Bogdanu Bogdanoviću, zbog sto nastupa za nacionalnu selekciju

Predrag Danilović i Bogdan Bogdanović / Foto: Printscreen / RTS

18.55 - Intoniranje himni...

18.53 - U toku je prestavljanje ekipa, a Arena prilično glasno pozdravlja svakog člana "orlova".

18.30 - Pola sata pre početka utakmice, Arena izgleda ovako:

Beogradska arena pred meč Srbija - Portoriko / FOTO: L. Ristić

 

Uoči meča

Srbija je prošle sedmice odigrala prva dva zvanična pripremna meča za Svetsko prvenstvo, na "Akropolis kupu" u Atini pobeđena je Grčka, a doživljen poraz od Italije, te je zauzeta druga pozicija. Sada sledi megdan sa rivalom sa kojim će "orlovi" odmeriti snage i na samom šampionatu planete.

Nakon meča sa Portorikancima, sledi selidba srpske selekcije na daleki Istok. Već 20. avgusta rival je Kina u Šenženu, a poslednja pripremna utakmica pred početak Mundobasketa je dan kasnije protiv Brazila, takođe u Šenženu.

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...

Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septembra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Indonezija. Reprezentacije, njih 32, podeljene su u osam četvoročlanih grupa iz kojih se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu.

U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala.

Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina. Prvi meč na Svetskom prvenstvu odigraće 26. avgusta od 14 časova po našem, srednjoevropskom vremenu, protiv reprezentacije Kine. Preostale dve utakmice grupe B Srbija igra 28. avgusta od 14 časova protiv Portorika i 30. avgusta od 10 sati protiv Južnog Sudana.


Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.

Ostali učesnici su:

Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland

Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

BONUS VIDEO: "Štelovanje" - ovako izgleda zagrevanje "orlova"

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)